TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.07.2012 15:25:11

Premiér Nečas: Evropská komise obnoví Česku proplácení peněz z unijních fondů (23.7.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Evropská komise obnoví v nejbližších dnech proplácení prostředků v sedmi operačních programech České republiky. Po pondělním telefonátu s evropským komisařem pro regionální politiku Evropské unie Johannesem Hahnem tu uvedl premiér Petr Nečas (ODS).

K obnovení výplaty peněz dojde podle Nečase formálně poté, co Evropská komise sdělí své rozhodnutí české straně dopisem, a to koncem července.

"V těchto fondech bylo proplácení pozastaveno Evropskou komisí v průběhu letošního jara na základě zjištění systémových pochybení při řízení a provádění kohezní politiky ČR," připomněl premiér.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) uvedlo, že se jedná se o OP Technická pomoc, Výzkum a vývoj pro inovace a část OP Podnikání a inovace. Z regionálních programů pak o ROP Jihovýchod, Střední Moravu, Jihozápad, Moravskoslezsko a pražský program OP Praha Konkurenceschopnost. "Uvolnění těchto programů může do konce roku znamenat proplacení až 900 milionů eur (více než 22 miliard korun)," připojilo MMR.

Předseda vlády zároveň dodal, že dalších sedm programů si na peníze bude muset ještě počkat. "Jde o operační programy OP Životní prostředí, OP Doprava, ROP Severozápad, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, OP Podnikání pro inovace, ROP Střední Čechy, OP Přeshraniční spolupráce ČR-PL," vypočetl Nečas.

"U těchto operačních programů je cílem nalézt během letních měsíců shodu na nápravných opatřeních tak, aby v průběhu podzimu mohlo být proplácení prostředků obnoveno i zde a aby nedošlo ke ztrátám z celkové alokace ze strukturálních fondů pro Českou republiku," doplnil premiér.

"U ostatních programů, které řeší individuální problémy, bude obnovení plateb řešeno ve vazbě na probíhající audity či šetření nezávisle na akčním plánu. Pokud dojde k obnovení plateb i u těchto programů, mohla by Česká republika do konce roku obdržet ještě zhruba další 2,5 až 3 miliardy eur (64 až 77 miliard korun)," zmínil rezort Kamila Jankovského (LIDEM).

Vláda ve spolupráci s Evropskou komisí připravila harmonogram kroků a opatření nezbytných pro odstranění nedostatků a pro obnovu plateb pro Českou republiku, takzvaný Akční plán. "Evropská komise ho nyní vyhodnotila jako splněný a komisař Hahn výslovně ocenil spolupráci české vlády s Evropskou komisí," zmínil Nečas na adresu první sedmičky resuscitovaných programů.

Z OP Životní prostředí může Česko získat až 4,92 miliardy eur, tedy více než 125 miliard korun. Je to skoro pětina (18,4 procenta) peněz, které Česká republika mohla ze strukturálních evropských fondů během programovacího období mezi lety 2007 až 2013 získat. Ministerstvo zatím předložilo komisi k certifikaci 7,3 procenta celkové alokace, žádá tedy o proplacení 10,9 miliardy korun.

OP Doprava stojí od loňského května, kdy o pozastavení proplácení dotací požádalo samo ministerstvo dopravy. Našlo předražené zakázky a vícepráce, skončil kvůli nim například ředitel vodních cest Miroslav Šefara. Známá je zakázka na zvedací most přes Labe v Kolíně, který stál 1,2 miliardy korun, i když mnoho odborníků poukazovalo na jeho nadbytečnost. Zatím ministerstvo dopravy zažádalo komisi o vyplacení 28,7 miliardy korun, tedy více skoro šestiny prostředků (16,4 procenta). Celkem může Česká republika prostřednictvím programu získat 5,77 miliardy eur, tedy 147,1 miliardy korun.

Jan Kálal, Jan Drahorád, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688