Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  23.07.2012 14:26:05

EKOSPOL: Počet ležáků v letošním roce znovu stoupá. Developeři to vloni přehnali s výstavbou

Ke konci prvního pololetí letošního roku evidují developeři v Praze ve velkých developerských projektech s 50 a více byty celkem 2034 dokončených neprodaných bytů, tzv. ležáků. Jejich počet tak přesně po roce pozvolného ubývání znovu vzrostl. Vyplývá to z analýzy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která se soustavným monitoringem pražského developerského trhu zabývá již šestým rokem.

Rozhodnutí o zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 procent, k němuž došlo k 1. lednu letošního roku, se pro developery s desítkami či stovkami dokončených bytů mohlo jevit jako požehnání shůry, které jim konečně pomůže zbavit se neprodejných dokončených bytů. Jenže nákupní horečka srovnatelná s roky realitního boomu se nekonala a ten, kdo byt kupoval, se zaměřil spíše na nabídku nových a výrazně levnějších rezidenčních projektů.

„Podíváme-li se na vývoj v počtu dokončených neprodaných bytů po čtvrtletích, zjistíme, že opravdu v loňském roce počty dokončených neprodaných bytů velmi pozvolna klesaly. V roce letošním ale došlo znovu k jejich nárůstu,“ přibližuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL. (viz graf č. 1)

Ležáky ještě přibudou. Na vině je přehnaná výstavba

Za nárůstem „letošních“ ležáků paradoxně stojí znovu nereálná očekávání developerů od zmíněného zvýšení DPH. Vidina očekávané nákupní horečky klientů totiž v loňském roce vzbudila novou vlnu developerské aktivity. „Nehledě na cenu, lokalitu, praktickou využitelnost dispozic... Každý chtěl začít stavět ještě vloni s vidinou, že díky DPH všechno prodá. Ale znovu se tak nestalo. Navíc ne všechny byty zahájené v loňském roce již byly dokončeny, takže je téměř jisté, že celkový počet ležáků letos ještě naroste,“ myslí si Korec, jehož EKOSPOL má jako jediný z velkých developerů všechny dokončené byty vyprodány.

Typický ležák? Byt 2+kk v Praze 4 z roku 2009

Na základě různých kritérií můžeme relativně přesně charakterizovat typický developerský ležák. Z hlediska lokality půjde pravděpodobně o byt nacházející se v městském obvodě Praha 4, kde je dokončených neprodaných bytů nejvíce – celkem 465. Následuje Praha 3 se zásobou 395 ležáků a Praha 9 s 385 takovými byty. (viz graf č. 2)

Z hlediska roku dokončení půjde o byt zkolaudovaný v roce 2009. Těch je v Praze stále nejvíce, celkem 648. „Velmi dramaticky se ale zvyšuje počet bytů dokončených letos – jen za první pololetí už jich je 595 a jejich počet neustále narůstá. Do konce třetího čtvrtletí počet „letošních“ ležáků určitě převýší zásobu tři roky starých novostaveb,“ upozorňuje Evžen Korec. (viz graf č. 3)

Konečně z hlediska dispozice půjde velmi pravděpodobně o byt 2+kk nebo 3+kk. Dvoupokojových bytů je mezi ležáky nejvíce, celkový počet 719 představuje více než 35 % všech dokončených neprodaných bytů. Třípokojových bytů je zhruba o procento méně, celkem 696. (viz graf č. 4)




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688