TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.07.2012 18:03:46

Ekonomický týden ve světě bude ve znamení makrodat

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden ve světě bude především ve znamení evropských i zámořských makrodat. Británie a Spojené státy americké oznámí údaje o vývoji ekonomiky za druhý kvartál letošního roku.

Evropská komise v pondělí zveřejní údaje o vývoji spotřebitelské důvěry v eurozóně v červenci. Ta se v červnu mírně zhoršila, když její index pro eurozónu klesl na minus 19,6 bodu. Podle analytiků je silná spotřebitelská poptávka klíčová pro udržitelný hospodářský růst.

Společnost Markit v úterý zveřejní červencové informace o indexu nákupních manažerů ve službách v eurozóně. Červnový index aktivity služeb eurozóny zmírnil pokles na 46,8 bodu ze 46,7 bodu v květnu a předčil většinový odhad trhu 46,4 bodu. Aktivita soukromého sektoru v eurozóně klesla i v červnu a pohybovala se tak na nejnižší úrovni od června roku 2009. Kompozitní index nákupních manažerů (PMI), který sleduje ukazatele služeb a zpracovatelského průmyslu, činil podle údajů společnosti Markit 46 bodů, čímž zůstal na své květnové úrovni, která byla nejnižší za uplynulé tři roky.

Markit oznámí v úterý i červencové údaje o výrobním indexu nákupních manažerů v eurozóně. Ten v červnu prohloubil pokles na tříleté minimum 44,8 bodů z květnových 45,1 bodu a zaostal tak o desetinu za konsenzuální předpovědí. Kompozitní index nákupních manažerů činil v červnu podle údajů společnosti Markit 46 bodů, a zůstal tak na květnové úrovni, tedy na nejnižší úrovni za poslední tři roky. Aktivita soukromého sektoru eurozóny se v červnu nacházela v záporném pásmu už pět měsíců v řadě.

Společnost Markit v úterý zveřejní i data o aktivitě ve službách v Německu za červenec. Aktivita německého soukromého sektoru v červnu klesla už druhý měsíc v řadě a propadla se na tříleté minimum. Kompozitní index nákupních manažerů podle údajů společnosti Markit v červnu oslabil z květnových 49,3 bodu na 48,5 bodu.

Markit oznámí i údaje o vývoji výrobního indexu nákupních manažerů v Německu za červenec. V červnu kompozitní index nákupních manažerů, který kombinuje údaje z výrobního sektoru a sektoru služeb, oslabil z květnových 49,3 na 48,5 bodu. Aktivita německého soukromého sektoru v červnu klesla už druhý měsíc v řadě a propadla se na tříleté minimum.

Ve středu britský statistický úřad (ONS) zveřejní předběžné údaje o vývoji ekonomiky v druhém kvartálu letošního roku. V prvním čtvrtletí tamní hrubý domácí produkt po sezonním očištění mezikvartálně klesl o 0,3 procenta, čímž se britská ekonomika dostala do recese. Meziročně v prvním čtvrtletí letošního roku britské hospodářství kleslo o 0,2 procenta.

Mnichovský institut Ifo ve středu zveřejní údaje o červencovém vývoji nálady podnikatelů v Německu. V červnu důvěra německých podnikatelů klesla druhý měsíc v řadě a byla nejnižší za více než dva roky. Index podnikatelského klimatu podle institutu Ifo klesl v červnu na 105,3 bodu z květnových 106,9 bodu. Analytici přitom očekávali snížení na 105,9 bodu. Ukazatel současné situace v červnu oslabil o 0,7 bodu na 113,9 bodu, podindex podnikatelského očekávání pak v červnu klesl o 3,5 bodu na 97,3 bodu. "Německý index Ifo vykáže mírný pokles. Čekáme, že poklesne na úroveň 104,8 bodu. Německo není imunní vůči všem šokům zvenčí. V poklesu tohoto indexu se tak značí strach z budoucnosti eurozóny," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Institut GfK ve čtvrtek zveřejní údaje o důvěře německých spotřebitelů v největší ekonomiku eurozóny na srpen. Ta se v červenci překvapivě zlepšila, když její index vzrostl na 5,8 bodu z červnových 5,7 bodu. Dílčí index vývoje očekávaných příjmů se v červenci zvýšil na 40,1 z červnových 32 bodů. "Je jasné, že spotřebitelé mají čím dál větší obavy, že Německo bude také zataženo do té sestupné spirály (která je v eurozóně)," uvedl tehdy institut Ifo. GfK indikátor sestavuje na základě výsledků průzkumu, který provádí na vzorku zhruba 2000 obyvatel z celého Německa. Na rozdíl od jiných indikátorů index GfK hodnotí, jak se bude důvěra vyvíjet do budoucna.

Německý spolkový statistický úřad Destatis v pátek zveřejní předběžné údaje o červencové inflaci v Německu. V červnu tamní meziroční míra inflace zpomalila na 1,7 procenta a byla tak nejnižší od prosince roku 2010. Meziměsíčně spotřebitelské ceny i podle zpřesněného odhadu německých statistiků klesly o 0,1 procenta.

Americké ministerstvo obchodu pak v pátek zveřejní předběžné údaje o vývoji tamní ekonomiky ve druhém čtvrtletí letošního roku. Ta v prvních třech měsících tohoto roku stoupla podle revidovaných údajů mezikvartálně o 1,9 procenta. "HDP v USA ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostlo o 1,8 procenta, takže mírně zpomalilo tempo růstu," odhadl pro agenturu Mediafax Prokop.

Michiganská univerzita v pátek oznámí konečné údaje o červencové spotřebitelské důvěře ve Spojených státech amerických. Podle podle předběžných údajů překvapivě klesla kvůli obavám ohledně situace na trhu práce na nejnižší úroveň od prosince, když se její index snížil na rovných 72 bodů. Analytici podle konsenzuálního odhadu očekávali naopak růst na 73,5 bodu. V červnu index klesl na 73,2 bodu.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688