TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.07.2012 13:35:06

Policie žádá vydat Ratha k dalšímu stíhání, týká se manipulace s jinými zakázkami (18.7.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Policie požádala sněmovnu o nové vydání poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Jak Mediafaxu potvrdil státní zástupce Petr Jirát, nové vyšetřování se týká dalších třech zakázek, které vypsal středočeský kraj.

Že policie žádá o další Rathovo vydání, potvrdila ve středu po poledni i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

"Dnes 18. července v 11.50 hodin jsem obdržela žádost Policie ČR o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR s vydáním k trestnímu stíhání obviněného poslance MUDr. Davida Ratha pro pokračující trestný čin, zločin přijetí úplatku," uvedla Němcová. Ta již také žádost předala předsedovi mandátového a imunitního výboru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) k projednání a podání zprávy s návrhem sněmovně.

"O takové žádosti nebo oznámení rozhodne sněmovna na své první následující schůzi usnesením, které zašle příslušnému orgánu do pěti dnů od jeho přijetí," dodala Němcová.

Podle dozorového státního zástupce rozšíření trestního stíhání souvisí s podezřením na zmanipulování dalších třech výběrových řízení, které kraj pod vedením Ratha vypsal. "Jedná se o podezření, která nebyla obsažená v původní žádosti o vydání, kterou zpracovala doktorka Bradáčová," poznamenal Jirát. Které konkrétní projekty policie pokládá za zmanipulované, žalobce nechtěl uvést. Stejně tak nechal bez odpovědi otázku, zda stíhání bude rozšířeno jen proti Rathovi nebo i proti dalším sedmi spoluobviněným osobám.

Protikorupční policisté zatkli Ratha společně s ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a bývalým poslancem Petrem Kottem. Společně s dalšími čtyřmi lidmi čelí obvinění z korupce a poškození zájmů Evropské unie. Rath v den zatčení - 14. května, údajně přijal úplatek ve výši sedmi miliónů korun, se kterými byl zadržen. Do kauzy je zapletena i stavební firma Konstruktiva-Branko, která vyhrála zakázku na rekonstrukci Buštěhradského zámku. Zakázku měl podle policie Rath společně s dalšími osobami předražit o 10 procent, které si rozdělili mezi sebe.

Kromě jednatelky slánské stavební firmy Ivany Salačové, která začala před nedávnem s policií spolupracovat, jsou všichni stíhání vazebně.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688