Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  13.07.2012 17:02:08

Šikmá věž v Pise se zase asi o něco nahnula – Moody´s snížil Itálii rating

Obchodování na amerických akciových trzích se ani včera nedokázalo vymanit z několikadenních ztrát. V zámoří je cítit nervozita způsobená obavou ze slabších výsledků tamních firem vinou silného US dolaru vůči např. euru. Naděje k ziskům se tak dnes upřela na čínská makrodata a výsledky americké bankovní jedničky JPMorgan. Čínská průmyslová produkce i HDP byly slabší, ale vzhledem k tomu, že se trh obával zveřejnění ještě slabších čísel, tak celkově vyzněla dataČíny neutrálně. Před ranním otevření trhů v Evropě vyšla zpráva od ratingové agentury Moody´s, která snížila rating Itálii na Baa2 (s negativním výhledem) ze stupně A3. Moody´s jako důvod pro italský downgrade uvádí slabou domácí ekonomiku, nebezpečí nákazyŘecka a Španělska a odliv zahraničních investorů. Itálie se tak podle nich ocitá na stejné úrovni jako Brazílie nebo Kazachstá n. O příčku lépe (Baa1) jsou na tom státy jako Rusko nebo Mexiko, naopak za Itálií jsou s ratingem Baa3 Chorvatsko, Rumunsko nebo Indie. Pro srovnání: ČR má podle Moody´s rating A1.

Problémy Itálie jsou ale na trhu všeobecně známy a investoři měli na trzích spíše zájem o korekci ztrát z minulých dnů. Nejvíce se dnes dařilo telekomunikačnímu sektoru. Zvýšené doporučení od švýcarské Credit Suisse pomohlo k růstu akciím Deutsche Telekom na 9,09 EUR (+4,7 %) a pozadu nezůstal ani France Telecom (také +4,7 % na 10,70 EUR), jehož mobilní divize Orange přetáhla podle zpráv část klientů od španělské Telefóniky. Bez silnějších hospodářských zpráv postupně rostou výše i akcie naší energetiky ČEZ (+1,1 % na 733 CZK, denní max. 732 CZK v 13:15 hod.). Bez výraznějšího vzrůstu cen elektřiny (dnes +0,2 % na 48,2 EUR/MWh na lipské burze) se ale nedá příliš očekávat, že by ČEZ posiloval o další desítky korun. Dnes mu pomohlo doporučení od francouzské největší banky BNP Paribas a jejich investiční divize Exane. Jejich analytici zvýšili ČEZu cílovou cenou 880 CZK z& nbsp;800 CZK a doporučení stanovili na „Outperform“ – čili akcie ČEZ se bude podle nich vyvíjet lépe než trh celkově. Možná vidina velmi solidních výsledků přilákala kupce zajímavě odklesané Komerční banky. Ze včerejší úrovně 3.370 korun dokázala posílit o 2,8 % na 3.447 CZK. O něco pozadu zůstala Erste Group Bank (+1,1 % na 377,40 CZK). Možnou brzdu jí dala zpráva agentury Bloomberg. Ta připomněla, že hlavní akcionář Erste (s 25% podílem nadace Erste Stiftung) hodlá prodat akcie EB za cca 150 mil. EUR. Tento objem je cca 2,6 % z celkových akcií. Tato zpráva není ale nikterak nová a čas prodeje se uvádí možná až rok 2013, proto její dopad na kurz akcií Erste je v současnosti omezený.

V příštím týdnu nás čeká slet výsledků amerických bank. V pondělí svá čísla zveřejní Citigroup, ve středu Bank Of America. Mezi nimi bude Coca-Cola a technologický Google. Zatímco u druhých se dají čekat solidní zisky a výhledy, u bank budeme podle mě svědky smíšených reakcí s kladnými i zápornými výkyvy a to přímo během obchodní seace.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688