TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  13.07.2012 04:05:05

Běžný účet platební bilance vykázal v dubnu deficit 13,8 miliardy korun, odhadují analytici (13.7.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká národní banka (ČNB) v pátek zveřejní údaje o běžném účtu platební bilance za květen. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadují, že běžný účet platební bilance vykázal deficit v objemu 13,8 miliardy korun, v dubnu dosáhl přebytku 5,3 miliardy korun.

Běžný účet platební bilance by měl v květnu vykázat deficit 27,4 miliardy korun. Zlepšení o šest miliard korun by se měla dočkat obchodní bilance, která dosáhne přebytku v objemu 14,7 miliardy korun,“ odhadl analytik Komerční banky Jiří Škop s tím, že schodek 50 miliard korun naopak očekává u bilance výnosů, zejména kvůli předpokládanému odlivu dividend do zahraničí. „Svůj vliv by mělo mít i pozitivní překvapení z dubna, kdy ČNB neregistrovala žádné vyplacení dividend z přímých investic. Bilance služeb by měla skončit v přebytku 5,1 miliardy korun, kladné saldo vykážou i běžné převody,“ zakončil Škop.

Bilance výnosů a běžných převodů byly v dubnu pasivní. Nebyla zaznamenána výplata dividend z přímých investic. V běžných převodech bylo zahrnuto pasivní saldo převodů z České republiky do rozpočtu EU ve výši 1,6 miliardy korun. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu klesá.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky (ECB) během dubnu činil 5,8 miliardy korun. Saldo přímých zahraničních investic bylo kladné ve výši 17,3 miliardy korun. Saldo přílivu přímých zahraničních investic v ročním úhrnu stagnovalo. Saldo přílivu portfoliových investic bylo ovlivněno zejména výnosem z emisí dluhopisů v zahraničí podnikem se státní účastí. Na aktivech se zvýšily investice rezidentů do nerezidentských dluhových cenných papírů. Saldo přílivu portfoliových investic se v ročním úhrnu pozvolna zvyšovalo.

Dubnové saldo ostatních investic bylo téměř vyrovnané (pasivní saldo v objemu 0,1 miliardy korun). Změny v pozicích jednotlivých sektorů se vzájemně kompenzovaly. Zvýšení devizových rezerv o 13,3 miliardy korun (po vyloučení kurzových rozdílů) bylo ovlivněno zejména růstem devizových vkladů klientů u ČNB.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688