TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.07.2012 00:55:05

E15: Jako penále za letouny CASA se vrátí další L-159

PRAHA (MEDIAFAX) - Za průtahy kolem reklamací letadel CASA dostane ministerstvo obrany jako penále v pořadí už druhý bitevník L-159. Uvádí to páteční vydání deníku E15.

Směnou těchto strojů za jeden španělský dopravní letoun obhajovala bývalá vláda Mirka Topolánka skutečnost, že na miliardovou zakázku nevypsala výběrové řízení. „K takové dohodě směřujeme,“ řekl v rozhovoru s deníkem E15 generální ředitel Omnipolu Michal Hon. Že je vypořádání před podpisem, potvrdily i zdroje blízké rezortu obrany. „Má to být prezentováno tak, že jsme dodavatele i španělského výrobce přitlačili ke zdi a oni nám ustoupili,“ uvedl pod podmínkou anonymity důstojník obeznámený s jednáním.

Pro ministerstvo je tato forma výhodná hned ze dvou důvodů: pokud by trvalo na peněžním odškodnění, muselo by ho beze zbytku odevzdat do státní pokladny. A stejně jako u první dohody ze začátku roku dostane verzi L-159 T1, která je určena k výcviku. To znamená, že ušetří za přestavbu jednomístného bitevníku na dvoumístný. Podle dřívějšího vyjádření generálního štábu potřebuje armáda zvýšit počet svých cvičných strojů z dosavadních čtyř na osm.

Představy bývalého Topolánkova kabinetu, že výměnou dvou dvoumístných a tří jednomístných L-159 za jeden letoun CASA pomůže českým bitevníkům na světové trhy, se v průběhu času stále více ukazují jako nereálné. Evropská EADS, respektive její firma Airbus Military, je chtěla využít ve výcvikovém středisku španělské armády. Podle memoranda uzavřeného s tehdejší vládou však měla dostat pět letuschopných strojů. Místo toho Aero Vodochody dodalo tři bitevníky složené v kontejnerech bez dokumentace v anglickém jazyce. „Pro Airbus Military by to znamenalo vynaložit skutečně dramatické náklady, aby se mohly rozlétat,“ poznamenal pro deník E15 šéf Omnipolu Hon.

Za zbylé tři letouny CASA zaplatilo ministerstvo obrany 3,6 miliardy korun s daní z přidané hodnoty. Poté byla uzavřena ještě rámcová servisní smlouva na čtyři roky zhruba za jednu miliardu korun, z níž bylo dosud vyčerpáno 370 milionů. Podle policejních expertů byl nákup letounů předražený o celých 658 milionů korun. Poslanecká sněmovna ve středu souhlasila s vydáním své místopředsedkyně, exministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688