TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.07.2012 10:45:06

Nečasově vládě bychom dali za čtyři, shodují se politologové

PRAHA (MEDIAFAX) - Kabinet Petra Nečase (ODS) bude v pátek v úřadu přesně dva roky, přízeň politologů si ale nezískal. Pozitivní záměr rozpočtových úspor podle nich přebíjí nepromyšlenost reforem, absence debaty s opozicí i s veřejností, a proto ministry na vysvědčení oznámkovali celkově čtyřkou.

"Bilance pro kabinet radostná není. Většinu času strávil vnitřními rozpory a rozmíškami. Problém je v tom, že vláda nezavedla žádné reformy, které slibovala," řekl Mediafaxu politolog Josef Mlejnek.

"Pokud jde o pozitiva, myslím si, že jediné pozitivum, které jsem schopen najít, je to, že vládne s nějakou většinou, která jí zajišťuje možnost prosazovat věci, o které usiluje. To jsme tu předtím dlouho neměli," zmínil politolog Jiří Pehe.

Pehe ale zároveň upozornil na to, že sněmovní převaha s sebou přináší i řadu negativ. "Prosazují se rozhodnutí, která nejsou promyšlená. Největším negativem této vlády je prosazování politiky bez odpovídající diskuse. Celá politika šetření a škrtání se smrskává v takzvané tupé škrty," prohlásil.

"Vláda se chová arogantně. Dobrým příkladem jsou restituce církevního majetku, kde má proti sobě 80 procent veřejnosti. To neznamená, že vláda v demokratické společnosti by nemohla něco takového prosadit i za této konstelace, měla by ale své rozhodnutí lépe vysvětlit," připojil Pehe.

Dalším hříchem je podle Peheho selhání kabinetu v boji s korupcí. "Všechna dosavadní opatření jsou pouze kosmetická. Strany jako ODS jsou svázány různými neprůhlednými strukturami. Udělali to stylem, že vlk se nažral, ale koza zůstala celá," uvedl.

Mlejnek kabinetu přiznal kladné body za personální změny v justici. Podle něj mohou mít ale jepičí život. "V oblasti justice teď pravděpodobně nastane protitah. Pořád existuje podezření, že nový ministr byl instalovaný kvůli tomu, aby zarazil změny, které by mohly přinést pozitivní změnu. Jeho výroky vyvolávají obavu, aby nestal zpětný chod," prohlásil.

"Důchodová reforma je problematická, není jasné, jestli něco řeší. Lidé dají peníze do fondů, jejichž výnosnost je diskutabilní. Hlavní problém je, že se rodí málo dětí. Podle mne by bylo dobré, kdyby důchodovou reformu doprovázela propopulační opatření, například podpora mladých rodin," kritizoval vládu dál Mlejnek. Zvyšování DPH a snižování dávek podle něj přitom pozici mladých rodin jen zhoršují.

"Vláda je kritizovaná za to, že nepřijímá žádná opatření na podporu růstu. Jenom škrtat nelze. Sama vláda říkala, že po škrtech musí přijít reformy, které podnítí růst ekonomiky," uvedl politolog, podle kterého ministři se skutečně reformními změnami dosud nepřišli.

"Přijde mi, že převládají vnitrokoaliční boje a že vláda nemá čas na koncepční řešení problému. I věci, které dělá, dělá poměrně chaoticky. Jedna vládní krize střídá druhou. Je ale pozitivní, že vláda nerozhazuje a že veřejné finance se neřítí do dluhů tak jako v některých jiných evropských zemích," dodal Mlejnek.

"Této vládě bych dal na vysvědčení čtyřku. Myslím, že je to katastrofální vláda, a to nejen kvůli rozhodnutím, jaké dělá, ale i stylem, kterým je prosazuje. Čtyřka je podle mého odpovídající známka," zhodnotil ministry Pehe. Stejné vysvědčení by dal kabinetu i jeho kolega Mlejnek: "Kdybych měl výsledek hodnotit jenom jednou známkou, dostali by ode mne ministři za čtyři."

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688