TNBiz (TN.cz)
Investice  |  09.07.2012 15:00:05

Snahy bank manipulovat s úrokovými sazbami mají být trestné, píší Financial Times (9.7.2012)

LONDÝN (MEDIAFAX) - Kvůli kauze, kdy se několik velkých bank snažilo manipulovat s úrokovými sazbami, se v Evropské unii mají v této oblasti zavést přísnější regulační opatření. Informovalo o tom pondělní vydání listu Financial Times.

Snahy o ovlivňování úrokových sazeb by se podle návrhu eurokomisaře pro vnitřní trh Michela Barniera měly stát trestným činem.

Podle něj by se měly přezkoumat i pravidla pro stanovení londýnské mezibankovní úvěrové sazby Libor a jakékoli manipulace s touto sazbou by se pak měly hodnotit jako podvod. Umělé ovlivňování mezibankovní sazby Libor totiž může mít pro celý finanční systém dalekosáhlé následky.

"Nikdy jsem nevěřil v seberegulaci pro veřejné blaho," uvedl Barnier pro list Financial Times.

Skandál odstartovala britská banka Barclays. Regulační úřady v Británii a USA zjistily, že Barclays manipulovala léta s touto sazbou nejdříve proto, aby zvýšila svůj zisk, a poté kvůli tomu, aby zamaskovala, jak vážně ji zasáhla finanční krize.

Kvůli skandálu se už vzdali svých funkcí generální ředitel banky Barclays Bob Diamond i předseda správní rady Marcus Agius. Britští politici žádají, aby byli viníci potrestáni. Skandál totiž vrhá stín i na předchozí labouristické vlády. Případem se už začal zabývat britský úřad pro vyšetřování podvodů a korupce (SFO). Britská banka Barclays byla 27. června potrestána celkovou pokutou ve výši 451 milionu dolarů za poskytování falešných údajů o úrokové sazbě Libor.

Před vyšetřovacím výborem britského parlamentu by měl k věci být předvolán také viceguvernér britské centrální banky Bank of England (BoE) Paul Tucker. Údajně o pokusu zmanipulovat sazbu Libor věděl, a dokonce měl být i její inspirátorem. Tucker podezření odmítá.

"Věřím, že potřebujeme ujištění větší transparentnosti tohoto procesu," podotkl dále eurokomisař.

Britské a americké orgány už dříve obvinily několik bank z Evropy, USA a Japonska včetně třetí největší britské banky Barclays ze snahy manipulovat se sazbami Libor, které se používají jako základ pro úroky u cenných papírů a úvěrů za stovky bilionů dolarů.

Globální vyšetřování manipulace s úrokovou sazbou Libor se rozšířilo i do Německa, kde tamní německý úřad pro dohled nad bankovním trhem BaFin začal vyšetřovat finanční ústav Deutsche Bank.

Německá Deutsche Bank k případu uvedla jen tolik, že spolupracuje s americkými i evropskými úřady při vyšetřování manipulaci s Libor.

Podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters by první výsledky šetření Deutsche Bank měly být známy v polovině července. "Využijeme celé naše spektrum regulačních nástrojů, pokud to bude nutné," uvedl mluvčí německého úřadu pro dohled nad bankovním trhem BaFin.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688