TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  03.07.2012 10:55:11

Generální ředitel britské banky Barclays Diamond rezignoval kvůli kauze LIBOR

LONDÝN (MEDIAFAX) - Generální ředitel britské banky Barclays Bob Diamond s okamžitou platností rezignoval na svou funkci kvůli skandálu podvodných manipulací s mezibankovními úrokovými sazbami LIBOR. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Diamond je tak už druhou "obětí" aféry, už v pondělí totiž oznámil rezignaci předseda správní rady banky Marcus Agius.

Barclays, třetí největší britská banka, musí zaplatit americkým a britským úřadům rekordně vysoké pokuty ve výši minimálně 450 milionů dolarů (9,1 mld. ) jako urovnání obvinění, že se snažila manipulovat se sazbami LIBOR.

Britské a americké orgány obvinily několik bank z Evropy, USA a Japonska včetně Barclays ze snahy manipulovat se sazbami LIBOR, které se používají jako základ pro úroky u cenných papírů a úvěrů za stovky bilionů dolarů.

"Vnější tlak na Barclays dosáhl takové úrovně, že by to mohlo banku poškodit. To nemohu dopustit," uvedl šedesátiletý Diamond. Ve středu bude Diamont vysvětlovat kroky banky před skupinou zákonodárců.

Británie kvůli skandálu ohledně manipulace s mezibankovními úrokovými sazbami LIBOR zahájí podle pondělního vyjádření tamního premiéra Davida Camerona parlamentní vyšetřování praktik domácího bankovního sektoru. "Chci, abychom vytvořili neomezený parlamentní vyšetřovací výbor zahrnující oba domy," prohlásil Cameron v pondělí v britském parlamentu.

Vláda je pod rostoucím tlakem, aby se "blíže podívala" na bankovní sektor. "Tento výbor bude moci vyslýchat svědky pod přísahou, bude mít plný přístup k dokumentům a vládním činitelům a ministrům včetně poradců minulé vlády," upozornil Cameron.

Britský ministr financí George Osborne Diamondovu rezignaci přivítal. "Myslím, že je to správné rozhodnutí pro Barclays, myslím, že je to správné rozhodnutí pro tuto zemi, protože potřebujeme Barclays Bank zaměřující se na poskytování úvěrů pro naše hospodářství," uvedl v úterý Osborne pro radio BBC.

"Doufám, že je to první krok k nové kultuře odpovědnosti v britském bankovnictví," dodal Osborne.

Ze své funkce v pondělí pod tlakem skandálu odstoupil předseda správní rady banky Barclays Marcus Agius. Barclays musí zaplatit americkým a britským úřadům rekordně vysoké pokuty ve výši minimálně 450 milionů dolarů jako urovnání obvinění, že se snažila manipulovat se sazbami LIBOR.

Agius zatím zůstává ve funkci, dokud se nenajde jeho nástupce. Bude mít rovněž na starosti hledání nového generálního ředitele. Přitom právě Agius se od úterý stal novým předsedou představenstva banky Barclays. Ta to ve svém prohlášení označila jen za dočasný s tím, že Agius byl do funkce jmenován především s cílem najít pro Barclays nového generálního ředitele.

Barclays údajně manipulovala se sazbami celkem čtyři roky od roku 2005 de facto denně.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688