Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  29.06.2012 09:24:06

Nemovitost jako zajištění na důchod

Stavební spoření je výhodné pro všechny věkové kategorie. Jak pro novorozence, tak pro padesátníky. Investice do nemovitosti je totiž jednou z nejoblibenějších příležitostí k zajištění na penzi.

Čím jsme mladší,  tím méně výhodné důchodové podmínky budeme mít. Výpočet důchodu bude méně příznivý, každoroční valorizace důchodu je menší než se očekávalo, díky legislativním změnám se získá nižší doba pojištění. Zkrátka poměr mezi důchodem a mzdou dosahovou před odchodem do penze bude klesat.

 

Jak se na důchod zajistit?

Možností je samozřejmě více. Investice do bydlení je však šancí pro většinu obyvatel. Pronájem nemovitosti může generovat důležitý přivýdělek k penzi. Výhodou pronájmu je, že je odolný vůči inflaci. Při růstu cen se zvyšuje i cena pronájmu. Hezký byt na dobré adrese navíc v čase stoupne na ceně, lze ho tedy při odchodu do důchodu se „ziskem“ prodat. Vlastní menší nemovitost je tedy dobrou důchodovou finanční strategií, kterou v oblibě využívají Západoevropané.

Pořízení menšího bytu se vyplatí

Nejlépe se pronajímají menší byty. Přestože počet obyvatel příliš nestoupá, tak počet domácností ano. Důvodem je vysoká rozvodovost a rostoucí počet „singles“. Čím dál více lidí žije samotných. Menší byty se pronájímají lépe. Náklady na provoz těchto bytů jsou menší. Když je pronajímaný byt kousek od místa našeho bydliště, tak máme nájemce pod kontrolou. S dobrým finančním plánováním není pořízení menšího bytu nemožné. Nákup menšího bytu lze financovat z úvěru o stavebním spoření. Začít spořit na stavební spoření lze i v padesáti a úvěr splatit při odchodu do důchodu a v penzi již pouze nemovitost pronajímat. Nebo v případě potřeby prodat.

Wüstenrot – úroková sazby od 3,7 %

Největší výhodou stavebního spoření je totiž výhodný úvěr. Úroková sazba je pevná a neměnná po celou dobu splácení úvěru. Úvěr lze přitom splatit i dříve formou mimořádných splátek. Jestliže chápeme investici do nemovitosti jako prostředek k získání prostředků v penzi, potom je samozřejmě výhodnější čerpat řádný úvěr než překlenovací úvěr. Mladí lidé však při řešení své bytové situace rádi využijí i překlenovací úvěry, které umožňují bydlet ve svém co nejdříve, i když nemáme dostatečně našetřeno. Wüstenrot nabízí úrokovou sazbu již od 3,7 % ročně, úvěr lze přitom čerpat již při naspoření 30 % cílové částky. Právě nízká úroková sazba, která je po celou dobu splácení stejná a známe ji při podpisu smlouvy o stavebním spoření, dělá ze stavebního spoření výhodný finanční produkt.

Úročení ve fázi spoření je rovněž zajímavé

Finanční zabezpečení na penzi je potřeba plánovat dopředu. Výhodou spoření u stavebního spoření je skutečnost, že když po šesti letech zjistíme, že budeme preferovat jiné investice a jiný druh zajištění na penzi než nemovitost, tak se nic neděje, peníze můžeme využít libovolným způsobem. Ve fázi spoření v prvních šesti letech přitom své peníze zajímavě zhodnotíme. Wüstenrot úročí vklady svých klientů na stavebním spoření úrokovou sabou 2,2 % ročně. Při roční úložce 20 tisíc navíc vzniká klientům nárok na státní příspěvek 2 000 . Státní příspěvek spolu s atraktivní úrokovou sazbou 2,2 % ročně, dělají ze stavebního spoření pořád výhodný finanční produkt.

 

Finanční svět se rychle mění

Investice do nemovitosti s cílem zajištění se na penzi, ať už formou pravidelného příjmu z pronájmu nebo prodeje, je dostupná většině obyvatel. Především pro ty, kteří nechtějí sledovat vývoj na finančních trzích a měnit své investiční strategie dle aktuálního vývoje. Stavební spoření je tedy výhodným finančním produktem pro zajištění na penzi. Nemělo by chybět v rodinném portfóliu, i když v současné době neplánujeme čerpání výhodného úvěru. Situace za šest let může být zcela odlišná od současnosti a budeme rádi, že jsme stavební spoření uzavřeli. Navíc i během spoření v prvních šesti letech své peníze reálně zhodnocujeme.

 

Čtěte, jak se zajistit na penzi na  http://www.penizenavic.cz/sporeni

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688