TNBiz (TN.cz)
Investice  |  28.06.2012 02:30:05

Summit EU se zaměří nejen na růst a nezaměstnanost, bude řešit i Španělsko, Řecko a Itálii (28.6.2012)

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropští lídři budou na dvoudenním summitu Evropské unie, který se bude konat ve čtvrtek a v pátek, pravděpodobně řešit nejen hospodářský růst a nezaměstnanost, ale zřejmě se zaměří také na situaci krizí postiženého Řecka, Španělska a Itálie.

"Mám pocit, že to bude celkem ostré. Samozřejmě se bude řešit Řecko, to ale nebude hlavním bodem programu. Tím bude Španělsko a Itálie. Budou se řešit takové záležitosti, jako je například fond, do kterého by se vložil všechen dluh nad 60 procent hrubého domácího produktu zemí eurozóny. Německo ale bude proti," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

V poslední době se navíc hodně hovoří o možnosti evropských záchranných fondů, tedy dočasného Evropského fondu finanční stability (EFSF) a trvalého Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), intervenovat na dluhopisových trzích. Nyní bude vstupovat v platnost právě trvalý fond ESM, je tedy nutné se zamyslet nad tím, zda je to možné.

"Německo se překvapivě nijak nezdráhalo. No a opět se dostaneme k bankovní unii - ale to je utopie. Vtip je v tom, že se to opět prezentuje jako záchrana bank v EU. Ale opět to řeší stejně jako fiskální pakt spíše budoucí problémy bank. Tedy bude to ostré, ale že by se zde odhlasovalo něco, co by dlouhodobě řešilo situaci v eurozóně, je prakticky vyloučeno," dodal Prokop.

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy poslal evropským lídrům zprávu, kterou vypracoval společně s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Eurogroup, ve kterém vybízí EU k posílení rozpočtové disciplíny v eurozóně či ke vzniku bankovní unie, ve které by se změnily pravomoci dohledových orgánů nad bankami a vytvářely společné garanční fondy.

Vedoucí představitelé Evropské unie podle návrhu závěru summitu, který získala agentura Reuters, prohlásí, že stálý záchranný fond ESM zahájí svou činnost až 9. července, nikoli 1. července, jak bylo původně plánováno. "Signatáři ESM smlouvy zajistí její vstup v platnost do 9. července 2012," uvádí se v návrhu závěru summitu EU.

Italský premiér Mario Monti společně s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a španělským předsedou vlády Marianem Rajoyem dlouhodobě hovoří o snaze prosadit podporu růstu a zároveň vyrovnaných státních rozpočtů. Německá kancléřka Angela Merkelová naopak tlačí hlavně na snížení deficitů.

Hollande v polovině června vyzval partnery v eurozóně k přijetí důrazných opatření proti dluhové krizi, kdy na schůzce s Montim navrhl například emise eurobondů, založení společného fondu pro splácení státních dluhů nebo bankovní licenci pro záchranný trvalý fond eurozóny ESM, a mohl si tak půjčovat peníze od Evropské centrální banky (ECB).

Hollandovy návrhy ale vedou Paříž do sporu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která nedávno odmítla za Německo eurobondy a společné garance evropským bankám. Merkelová chce prosazovat prohloubení politické unie a vytvoření fiskální unie. "Potřebujeme více Evropy ... fiskální unii ... a potřebujeme politickou unii v první řadě," uvedla nedávno německá kancléřka. "Musíme, krok za krokem, postoupit odpovědnost do Evropy," zdůraznila.

Merkelová se tak podle agentury AFP otevřeně vyslovila pro tzv. dvourychlostní Evropu, která se už nyní projevuje například rozdělením EU na státy eurozóny a na ty, které mají nadále vlastní měnu. "To znamená, že musíme krok po kroku postupovat Evropě kompetence, aby Evropa získala také kontrolní možnosti," upozornila německá kancléřka s tím, že nevěří, "že jeden summit je schopen vyřešit všechno naráz". "Fiskální konsolidace a růst jsou dvě strany téže mince," dodala Merkelová.

Dále se budou evropští lídři zabývat pravděpodobně Španělskem. To 9. června oznámilo, že země požádá eurozónu o finanční pomoc pro svůj bankovní sektor. Eurozóna v následném prohlášení uvedla, že je připravena Madridu poskytnout až 100 miliard eur (cca 2,55 bil. ), jakmile žádost obdrží. Finanční prostředky by mohly být podle prohlášení Eurogroup převedeny do španělského Fondu pro bankovní restrukturalizaci (FROB), který by je pak poskytl bankám.

Španělsko se tak stane čtvrtou zemí po Řecku, Irsku a Portugalsku, která požádala o mezinárodní finanční pomoc od začátku dluhové krize měnového bloku. To "vtáhne" eurozónu do neprobádaných vod - španělská ekonomika je totiž více než dvakrát větší, než kdyby se spojilo Řecko, Irsko a Portugalsko dohromady. Na rozdíl od těchto států ale Španělsko finanční pomoc chce použít na rekapitalizaci svého bankovního sektoru, nikoli na záchranu země.

Navíc se zvyšují výpůjční náklady Španělska i Itálie na dluhopisových trzích, což je další z věcí, které vedou k diskusím o nutnosti řešení kritické situace. Člen výkonné rady Evropské centrální banky Benoit Coeure před pár dny uvedl, že záchranný fond eurozóny by měl kupovat dluhopisy oslabených zemí měnového bloku, aby zmírnil tlak právě na státy jako Itálie a Španělsko. "Jistě je záhadou, proč EFSF bylo umožněno před rokem provádět intervence na sekundárním trhu a vlády tuto možnost ještě nevyužily," uvedl Coeure v rozhovoru pro list Financial Times.

Podle něj by tento krok usnadnil "velmi těžce zkoušenou" situaci Itálie a Španělska. Lídry EU pak Coeure vyzval, aby na svém nadcházejícím summitu zformulovali vizi budoucnosti měnové unie, a tím přispěli ke stabilizaci trhů.

Summitu se ale nezúčastní například nový řecký premiér Antonis Samaras. Důvodem je prodělaná operace oka.

Po summitu EU se sejdou k pracovnímu obědu ještě samostatně i lídři států eurozóny.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:24  Koho nejvíc bolí vyšší výnosová křivka? Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688