TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.06.2012 10:10:05

Prezident Václav Klaus odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (27.6.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezident Václav Klaus ve středu na návrh premiéra Petra Nečase odvolal Jiřího Pospíšila (oba ODS) z funkce ministra spravedlnosti. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Nečas nechal ministra Pospíšila odvolat kvůli manažerskému selhání. Podle předsedy vlády klesla jeho důvěra v Pospíšila pod bod mrazu v rozpočtové oblasti, ministr spravedlnosti podle něj neuměl šetřit.

"Prezident republiky Václav Klaus ve středu dne 27. června 2012 na návrh předsedy vlády Petra Nečase, podle čl. 74 ústavního zákona České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, odvolal Jiřího Pospíšila z funkce ministra pověřeného řízením Ministerstva spravedlnosti ČR," stojí ve stručném tiskovém prohlášení, které redakcím rozeslal ve středu krátce před desátou hodinou ředitel tiskového odboru Hradu Radim Ochvat.

Mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová agentuře Mediafax řekla, že žádný ze soudců Ústavního soudu se k celé věci nebude vyjadřovat. "Naší instituci nepřísluší komentovat rozhodnutí ministerského předsedy," řekla.

"Já se přiznám, že tato informace je pro mne naprosto nová. Já jsem nevěděl o tom, že se takovýto chystaný krok má udát během dnešního dne. Dokonce jsem vůbec neuvažoval, že by něco takového mělo v nejbližších hodinách nebo dnech nastat," překvapeně reagoval ve středu pro Mediafax Pospíšilův kolega z vlády, ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM). Ministr se o své místo neobává, nebo alespoň ne kvůli financím, které chce pro svůj rezort. "V kapitole doprava se říká, že výdaje na dopravní infrastrukturu nemají být menší než v roce 2012," řekl Dobeš, který se tak opírá o koaliční smlouvu. "Je ale plné právo pana premiéra kdykoliv vyměnit jakéhokoliv ministra ve svém kabinetu," dodal ministr.

Jeho stranická šéfka a místopředsedkyně vlády Karolina Peake k tomu dodala: "Odvolání člena vlády je pravomocí pana premiéra. Tento krok jsem zatím zaregistrovala pouze z médií, o podrobnosti se budu teprve zajímat. Z mého hlediska je podstatné, aby nebyla ohrožena reforma státního zastupitelství a další důležité připravované legislativní změny v působnosti rezortu spravedlnosti."

Poslanec a předseda KSČM Vojtěch Filip vnímá odvolání ministra Pospíšila jako nepatrnou kosmetickou úpravu, která ve skutečnosti nic nemění ani na celkové nekompetentnosti vlády, ani na spojení řady členů koalice s různými spornými kauzami. "Jen doufám, že funkci neobsadí ještě méně znalý člověk. Samotnému odvolání pana Pospíšila z funkce se nelze divit. Nejde jen o vnitřní spor v ODS. Ale už delší dobu se veřejně hovoří o propojení některých členů z jeho plzeňské organizace ODS k podezřelým firmám, které podnikají s majetkem podivně privatizované Mototechny v Českých Budějovicích. Spojitost a vlastní nešetření v orgánech justice podobných věcí a osob považuji u ministra spravedlnosti za nepřípustnou," uvedl Filip.

Jiří Pospíšil se narodil 24. listopadu 1975. Je místopředsedou ODS. Od roku 2002 je poslancem, od července 2010 ministrem spravedlnosti ve vládě Petra Nečase. Stejnou funkci ale vykonával také v letech 20062009 v první i druhé vládě Mirka Topolánka. V období 20062007 byl předsedou Legislativní rady vlády ČR, mezi roky 2009 a 2010 také děkanem Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni.

Martina Týblová, tyblova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688