Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  25.06.2012 11:09:38

Denní zprávy: o víkendu si Evropa mohla oddychnout, v týdnu čeká země EU důležité jednání

Pomineme-li pokračující mistrovství Evropy ve fotbale, pak lze konstatovat, že po čase si mohla Evropa o víkendu lehce oddychnout, neboť tentokrát nebyly na pořadu žádné volby či summity.

To se však v nejbližších dnech změní, neboť již na konci tohoto pracovního týdne čeká lídry zemí EU důležité jednání. Bohužel, naše skepse z toho, co nového může tento summit přinést, vzrostla poté, co řecká vláda dala na vědomí, že do Bruselu (vzhledem ke zdravotním problémům) nepřijede ve čtvrtek ani nový premiér ani nový ministr financí. Je to přitom velká škoda, neboť nová řecká vláda si hned na začátku své cesty mohla s oficiálními věřiteli vyjasnit, nakolik jsou nakloněni novým požadavkům na zmírnění úsporného programu. Ty jsou totiž až překvapivě agresivní, neboť řecká vláda požaduje zastavit propouštění státních zaměstnanců, odmítá snížení penzí a chce redukovat DPH.

Revize řeckého úsporného programu přitom nebude ke škodě věci jedinou akutní záležitostí, která se zřejmě nebude na summitu řešit. Podle posledních informací má prý španělská vláda oficiálně požádat eurozónu o pomoc pro svoji banku již dnes, avšak to, co trhy opravdu zajímá - tj. detaily půjčky ve výši až 100 mld. euro - se má vyřešit až na zasedání Eurogroup 9. července. Škoda, protože každý den nejistoty navíc může stát španělskou pokladnu zbytečná eura navíc.

Podle všeho tak hlavní náplní setkání EU v tomto týdnu bude zamyšlení se nad meziplanetárními problémy typu možnosti zavedení bankovní či rozpočtové unie. Ne, že by v těchto dvou případech nešlo o důležitá zamyšlení, nicméně má-li se situace na trzích během léta zklidnit, měli by tvůrci hospodářské politiky EU odpovědět na vyloženě praktické otázky, jako je právě revize řeckého programu, podmínky pomoci Španělsku či např. to, zdali dále nerozšířit arzenál (možností) záchranných fondů měnové unie, tak aby se zvýšila jejich flexibilita intervenovat.

 

ČSOB : po červnové snížení sazeb by mohlo následovat dlouhé období rekordně nízkých sazeb minimálně až do poloviny příštího roku.

 

Po dvou ztrátových seancích si česká koruna, stejně jako zbytek regionálních měn, v pátek připisovala zisky. Ty však nebyly nijak zásadní - pár EUR/CZK zakotvil na 24,70.

V následujícím týdnu bude zajímavé sledovat i zasedání dvou ze tří centrálních bank v regionu. V případě maďarské centrální banky neočekáváme žádnou změnu úrokových sazeb. Naopak, v případě České národní banky sázíme na pokles sazeb o 25 bazických bodů. Měli bychom se tak dočkat první změny úrokových sazeb za poslední dva roky, přičemž oficiální repo sazba by měla klesnout na nové historické minimum. Neočekáváme, že by změna měla nějaký zásadní dopad na trhy - tržní sázky na pokles se začaly budovat již po minulém zasedání a uvolnění měnové politiky očekává i většina analytiků.

Zajímavá však bude následná tisková konference, na které guvernér Singer může naznačit další směřování měnové politiky. My očekáváme, že po předpokládaném červnovém snížení sazeb by mohlo následovat dlouhé období rekordně nízkých sazeb minimálně až do poloviny příštího roku.

Slabý výsledek německého indexu podnikatelské nálady Ifo nakonec v pátek euru neublížil, tak jak by se dalo čekat, neboť rizikové marže na italském a především španělském trhu dluhopisů výrazně klesly. Pohled do kalendáře očekávaných událostí naznačuje, že dnes budou zveřejněny indikátory “druholigového” charakteru, které by nemusely trhem nijak zásadně pohnout. Trh si zřejmě počká na důležitější data publikovaná v průběhu týdne a především na summit EU, který začíná ve čtvrtek.

 

Italské a španělské výnosy se k sobě pravděpodobně opět přibližují

 

Po proběhnuvších aukcích španělských vládních dluhopisů výnosy těchto instrumentů pokračovaly v rychlém sestupu. Desetiletý výnos španělského vládního dluhopisu tak během pátku ubral 25 bazických bodů. K poklesu španělského rizika samozřejmě přispěly i nižší odhady očekávané pomoci pro domácí banky.

Tento týden není na pořadu žádná aukce španělského vládního dluhopisu (budou se prodávat jen pokladniční poukázky), a tak by výnosy těchto instrumentů mohly ještě dále klesat. Na druhou stranu jsou na pořadu aukce italské, což bude tlačit rizikové marže Itálie vzhůru. Je tak dost dobře možné, že italské a španělské výnosy se po čase jisté divergence k sobě opět přiblíží.

 

pátek Ropa Brent výrazně rostla, většina základních kovů naopak ztrácela

 

Pátek byl na trzích komodit ve znamení smíšeného obchodování. Zatímco většina základních kovů ztrácela (nejzajímavější je zřejmě vývoj ceny hliníku, která klesala dále pod 1900 USD/t), tak ropa Brent výrazně rostla a uzavřela tak rozporuplný týden ziskem kolem 2 %. I tak se však barel Brentu (ICE) prodával za cca 90 USD. Trh tak zřejmě bude nadále vyčkávat na signály ze strany Saúdské Arábie o případném omezení těžby, které však nemusejí v brzké době a při ceně poblíž současných úrovní přijít. Z hlediska domácího rozpočtu totiž Saudové pod tlakem jen tak nebudou díky vysoké ceně ropy v prvních měsících roku, kterou navíc doprovodili vyšší než původně plánovanou těžbou.

 

Zdroj: ČSOB

 

Vyzkoušejte kalkulačky na http://www.penizenavic.cz/kalkulatory

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688