Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  20.06.2012 10:30:39

Denní zprávy: eurozóna tvoří optimální měnovou zónu

Soudě podle toho, jaké země se dostaly do čtvrtfinále fotbalového šampionátu starého kontinentu, tvoří eurozóna v podstatě optimální (měnovou) zónu. Mezi postoupivšími najdeme vedle zemí reprezentujících jádro unie (Německo, Francie) prakticky všechny zranitelné země Řeckem počínaje a Španělskem konče (jedinou výjimkou je Irsko). Jinak řečeno jak jádro, tak periferie měnové unie disponují podobnou komparativní výhodou, kterou je technicky a takticky zvládnuté honění míče po zeleném trávníku. Škoda, že tomu tak není i v jiných oblastech.. Dnes je ovšem na fotbalovém euru volno a tak raději věnujme více pozornosti i dění za Atlantikem, které by mělo být z pohledu globálních trhů velmi důležité. Zasedá totiž americká centrální banka, přičemž tentokrát by se její rozhodování nemělo obejít beze změn v měnové politice. Kombinace přetrvávajícího napětí uvnitř eurozóny a viditelně horších konjunkturálních dat se postará o to, že Fed přikročí k dalšímu kolu měnové expanze.

O tom, že se tak stane navíc svědčí i rétorika výboru rozhodující o nastavení měnové politiky (FOMC) v níž vynikal především jasně znějící holubičí hlas pravé ruky šéfa Fedu Bernankeho - Yellenové. A jak bude další expanzivní zásah Fedu pravděpodobně vypadat? FOMC se nabízí zhruba tři možnosti: za prvé, pokračovat v dosavadní politice zplošťování výnosové křivky (tzv. operational twist); za druhé, zahájit nové kolo nákupu dluhopisů – pravděpodobně vládních agentur financujících hypoteční trh a za třetí, slíbit trhu, že nulové oficiální úrokové sazby vydrží i za dosud artikulovaný konec roku 2014. I s ohledem na příznivý výsledek řeckých voleb, který by mohl přinést jisté uklidnění, se nám jeví jako nepravděpodobnější první možnost - tedy, že Fed bude pokračovat v nákupu vládních dluhopisů s dlouhou splatností v kombinaci s prodejem dluhopisů krátkých. Zbylé dvě agresivnější možnosti si podle nás nechá Fed v záloze pro případ, že by ekonomika začala zpomalovat ještě zřetelněji.

 

Středoevropské měny více méně posilují, dolar zůstává pod tlakem

Lepší nálada na trzích a sázky na akci ze strany Fedu včera dodávaly energii středoevropským měnám, jež vesměs posilovaly. Z výše uvedeného dokázaly těžit nejen regionální měny, ale i dluhopisy - výnos těch maďarských padal již druhý den v řadě a celkově poklesl o cca 40 bps. Maďarským aktivům prospívají sázky na to, že změny v zákoně o centrální bance, které by měly být představeny v tomto týdnu, povedou k zahájení jednání o nové pohotovostní půjčce. V Česku mezitím přišly zajímavé zprávy z ČNB. Kromě zprávy o finanční stabilitě, která potvrdila (zejména v kontrastu s Evropou) velice dobrý stav zdejších bank, promluvil guvernér Singer. Zopakoval svůj názor, že rizika jsou vychýlena významně protiinflačním směrem. Oproti minulému zasedání však tentokrát zřejmě najde v bankovní radě dostatek spojenců (kromě Tomšíka i Hampl a Lízal), aby k poklesu sazeb došlo, což je i náš základní scénář. Dnes večer může optimismus na trzích díky Fedu mírně ochladnout (viz úvod), což by mohlo korunu a spol. tlačit mírně do defenzivy.

Dolar včera zůstal pod tlakem, za kterým stály především sázky na QE3. Euru naopak trochu pomohl pokles španělských výnosů po prodeji 12ti a 18ti měsíčních pokladničních poukázek. Dnes může euro ještě zůstat v kurzu. Pokud budou pravdivá slova šéfa Pasoku Venizelose o tom, že vláda může být hotová již dnes dopoledne a navíc bude složena ze tří (nikoliv jen ze dvou) stran. Na druhou stranu večer může dolar znovu získat pevnou půdu pod nohama s tím, jak Fed pravděpodobně zklame část trhu menší akcí (operational twist, namísto plnohodnotného QE3). To by se mohlo USD líbit a měnový pár by se mohl udržet pod 1,28 EUR/USD.

 

Španělsko prodalo pokladniční poukázky, německé vládní dluhopisy oslabují

Španělsko včera prodalo pokladniční poukázky (12 a 18 měsíců), avšak cena, kterou za to muselo zaplatit, byla velmi vysoká, neboť výnosy se přehouply přes 5 %. Nicméně fakt, že španělský stát je stále schopen na trhu své cenné papíry upsat, pomohl trhu stejně jako dobré zprávy z Řecka hovořící o tom, že se zde podaří rychle postavit novou vládu. Výsledkem tedy bylo, že se výnos španělského desetiletého dluhopisu vrátil zpět k (neudržitelné) hranici 7 %. Nedařilo se nicméně německým vládním dluhopisům, které nehledě na špatné zprávy z německé ekonomiky (viz slabý výsledek podnikatelské nálady ZEW) viditelně oslabily. Německé Bundy se přitom podle všeho stávají velmi horkým zbožím, neboť jak reportují FT hedgové fondy si již hromadně brousí zuby na jejich výprodej. Motivaci k němu má dodat očekávané zhoršení fiskální pozice Německa a expanzivní politika ECB, která by měla vést v dlouhém období k vyšší úrovni inflace v eurozóně.

 

Trh s komoditami se zabývá krizí v eurozóně

Další v řadě nedohod na změnách v íránském jaderném programu nechala trh s ropou včera v klidu a Brent se tak nadále drží poblíž 96 USD/barel. V současné době se totiž na trzích odehrává historka opačná, neboť hlavním tématem je krize v eurozóně. S kartami však dneska může zamíchat Fed, od kterého se obecně očekává oznámení nějaké další formy podpory ekonomiky. Ačkoliv je obtížné předvídat, co se v hlavách tvůrců americké měnové politiky urodí, tak sázíme na to, že FOMC zůstane spíše při zemi, což by mělo cenu ropy nechat relativně v klidu (viz úvod). Pro cenu zlata by takový scénář pozitivní zřejmě příliš nebyl a mohla by propadnout zpět pod 1600 USD/toz.

                                             

Zdroj: ČSOB

 

Vyzkoušejte kalkulačky na http://www.penizenavic.cz/kalkulatory

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688