TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  19.06.2012 12:45:06

Marže Omnipolu při nákupu letounů CASA je 85 milionů korun (19.6.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Omnipol odmítá, že by si přišel na stamilióny při nákupu letounů CASA, kvůli kterým protikorupční policie žádá vydání poslankyně a bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09). Hrubá marže společnosti činí jen 85 milionů korun, sdělil v úterý generální ředitel Omnipolu Michal Hon.

Podle Omnipolu již bylo ministerstvu obrany za nákup letounů CASA fakturováno 2,859 miliardy korun bez DPH (celková cena je 3,006 miliardy bez daně). Od španělského výrobce přitom podnik obdržel fakturu na 2,535 miliardy bez daně. Z rozdílu 324 milionů zaplatil podnik 133 milionů korun za bankovní a kurzovní náklady a 105 milionů na DPH za směnovaný letoun CASA. Hrubá marže Omnipolu tak podle vedení podniku je 85 milionů korun.

Zajímavou položkou je právě 133 milionů za bankovní a kurzovní náklady. Tyto náklady totiž podle Omnipolu souvisí s pádem vlády Mirka Topolánka, což rozkolísalo kurz koruny vůči euru. Omnipol ve snaze cenu zafixovat se nakonec s bankou domluvil na tzv. forward (pozdější nákup eur za předem garantovanou cenu) při kurzu 27,60 koruny za euro. 133 milionů, o které přišel podnik v důsledku postupného poklesu kurzu, tak inkasovala banka, nikoli Omnipol. Která banka to byla, však nechtěli zástupci Omnipolu říci.

Při dojednávání obchodu byla podle Omnipolu stanovena jejich marže ve výši čtyř procent. Aktuálních 85 milionů představuje ovšem jen 3,36 procenta.

Omnipol také vyzval odpovědné orgány, aby zveřejnily posudek americké firmy American Appraisal, z něhož má vyplývat "skloňované" předražení zakázky o 658 milionů korun. Publicita, které se na základě tohoto posudku navíc Omnipolu dostalo, podle společnosti poškozuje její pověst a zvažuje právní kroky.

Generální ředitel společnosti také připustil, že firmu kvůli obchodu kontaktovala policie. "Byli jsme požádání policií v roce 2010, abychom jim dali všechny informace. To jsme učinili a policie má vše k dispozici," uvedl Hon. Ten také řekl, že o letounech vůbec nejednal s bývalou ministryní Parkanovou, ale s vysoce postavenými úředníky, včetně tehdejšího náměstka a pozdějšího šéfa rezortu Martina Bartáka, náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy, ředitele sekce vyzbrojování Jiřího Staňka či náměstka pro zahraničí a vyzbrojování Jana Fulíka. Hon také jednal s úředníky ministerstva financí.

Hon též odmítá, že by byly letouny předražené. České letouny mají podle něj mimořádně nadstandardní vybavení. "Některé jeho vybavení nemají ani nejvyspělejší země NATO," dodal.

Letouny také podle ředitele projektů společnosti Omnipol Jana Svobody již nemají problém se systémem vlastní ochrany DAS. Letouny byly minulý týden testovány ve Velké Británii. " Byl jsem tam přímo v době testů a mohu říct, že systém dopadl dobře," řekl Svoboda.

Kvůli předražení nákupu letadel CASA, který zprostředkovala společnost Omnipol, požádala protikorupční policie o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání. Ta byla v době nákupu letadel ministryní obrany a nedoplnila návrh znaleckým posudkem o ceně. Policisté Parkanovou viní ze dvou trestných činů - zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Nákup čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun a pěti letadel L-159 schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka (ODS). Letadla CASA však měla od začátku minulého roku problémy s avionikou a nefungoval ani pasivní systém ochrany proti raketám. Letouny, které měly být už loni nasazené v Afghánistánu, tak dokonce část roku vůbec nesměly do vzduchu.

Španělé jako kompenzaci technických problémů přislíbili vrátit jeden letoun L-159, jehož výměna byla součástí kupní smlouvy. Do budoucna se s letouny CASA počítá například pro potřeby bojové jednotky Battle group, kterou společně plánují do roku 2016 vytvořit armády zemí Visegrádské čtyřky.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688