TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.06.2012 01:05:06

Vládu čeká jednání o daních, přípravě státního rozpočtu i privatizaci ČSA

PRAHA (MEDIAFAX) - Přípravu státního rozpočtu České republiky na rok 2013, změny v daňových zákonech i rozhodnutí o privatizaci ČSA do Českého Aeroholdingu v úterý projedná Nečasův kabinet. Ministři se budou zabývat také PPP projektem na výstavbu části dálnice D3 nebo zvýšením rekreačního poplatku.

Státní rozpočet na příští rok počítá se schodkem 100 miliard korun a celkovým objemem výdajů ve výši 1,091 bilionu. Podle návrhu ministerstva financí čeká největší škrt rezort dopravy, který má oproti letošku snížit svoje výdaje o 7,6 miliardy korun.

Podle materiálu, který má agentura Mediafax k dispozici, se rozpočet ministerstva dopravy propadne v roce 2013 na 21,3 miliardy korun, aspoň bez peněz z Evropské unie a finančních transferů. Na letošní rok měl přitom rozpočtovanou částku téměř 29 miliard, jeho meziroční výdajová úspora má tak být více než čtvrtinová.

Utahování opasků podle návrhu čeká také ministerstvo zemědělství, kterému má klesnout objem prostředků o 2,8 miliardy korun na 11,5 miliardy. Škrty v národních zdrojích chce Miroslav Kalousek (TOP 09) naordinovat rovněž ministerstvu pro místní rozvoj (MMR), v jeho případě má být úspora ve výši 1,4 miliardy korun. Poklesu o více než jednu miliardu korun má v příštím roce doznat ještě kapitola operace státních finančních aktiv. A o zhruba 900 milionů se zkrátí nejspíš prostředky pro ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Nárůst výdajů materiál slibuje největší rozpočtové kapitole, ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). Jeho zhruba půlbilionový rozpočet se má meziročně zvýšit o 13,3 miliardy korun. Většina rozpočtu tohoto rezortu jde na výplatu důchodů, jejichž růst se v příštím roce zřejmě zpomalí. Penze se mají totiž navyšovat nově pouze o třetinu růstu reálných mezd a o třetinu míry inflace. Rezort školství má v roce 2013 získat navíc 718 milionů korun, vnitro si podle návrhu meziročně polepší o 418 milionů. Další změny jsou méně výrazné.

Důležitým rozpočtovým příjmem bude DPH, jejíž základní sazba se k 1. lednu 2013 zřejmě zvýší o jeden procentní bod na 21 procent. Snížená sazba má vzrůst obdobně na 15 procent.

Státní rozpočet Česka na příští rok a střednědobý výhled na léta 2014 a 2015 se na program vlády ve formě přípravného materiálu dostal na poslední chvíli. Jeho projednávání ještě v pondělí po poledni neavizovala ani Strakova akademie, ani ministerstvo financí.

V souvislosti s výdaji státu bude vláda projednávat také objem prostředků na výzkum, experimentální vývoj a inovace. Podle návrhu, který kabinetu předloží premiér Petr Nečas (ODS), v roce 2013 meziročně klesnou o 700 milionů na částku 25,9 miliardy korun.

Na pokles se musí připravit rozpočtové kapitoly Akademie věd ČR, MPO a ministerstva školství (MŠMT). Podle návrhu Rady pro výzkum, vývoj a inovace si naopak polepší Grantová agentura ČR, Technologická agentura ČR nebo rezorty obrany a zemědělství.

Prostředky MŠMT v roce 2013 klesnou zřejmě o více než 500 milionů na 9,6 miliardy korun. Akademie věd má dostat 4,5 miliardy korun, což je o 146 milionů korun méně než letos. A dokonce o 870 milionů, na 2,5 miliardy, se podle návrhu sníží prostředky na inovace pro MPO.

Nečasův kabinet posoudí také komplexní novelu zákona o DPH. Norma obsahuje například změny fakturace, úpravu pravidel pro převod nemovitostí nebo snížení hranice pro registraci plátců DPH na 750 tisíc korun.

Rezort Miroslava Kalouska zdůvodnil předložení zákona téměř dvěma desítkami úprav. Například z novely evropské směrnice o společném systému daně z přidané hodnoty vyplynula nutnost změn pravidel fakturace. Týkají se daňových dokladů, jejich vystavování a uchovávání i zrovnoprávnění dokladů v elektronické a listinné podobě.

Úpravy se týkají také správy daně, kde chce ministerstvo účinněji bojovat s úniky u DPH. Novinkou má být povinnost podat daňové přiznání elektronicky (výjimku budou mít pouze fyzické osoby s obratem do šesti milionů), rozšíření evidence údajů vedené pro daňové účely a úprava zdaňovacího období u nově registrovaných plátců.

Podle dalšího projednávaného zákona vzroste spotřební daň na cigarety v následujících dvou letech o 15 haléřů na kus, zvýší se také zdanění doutníků a výrazně stoupne i daň z tabáku ke kouření z letošních 1400 korun na kilogram na 1620 korun v příštím roce a až na 1800 korun v roce 2014.

Kabinet projedná také novelu zákona o odpadech, podle které nebudou firmy muset připravovat plán odpadového hospodářství. Zákon by tak měl snížit administrativní zátěž podnikatelů. Zpracovávat plány odpadového hospodářství by tak podle novely musely pouze obce.

Na programu jednání vlády je i rozhodnutí o převodu majetkové účasti státu v Českých aeroliniích do Českého Aeroholdingu. Hodnota účasti státu v ČSA je podle znaleckého posudku 148,5 milionu korun a jejím převodem do Českého Aeroholingu se má završit privatizace aerolinek.

"Základní kapitál společnosti Český Aeroholding bude navýšen o částku 100 198 000 korun formou upsání nových 238 kusů akcií na jméno o jmenovité hodnotě jedné akcie ve výši 421 tisíc," uvedlo ministerstvo financí. Zbývající část vkladu ve výši 48 276 000 korun podle návrhu poslouží ke tvorbě emisního ážia. "Nově emitovaných 238 kusů akcií bude ponecháno ve vlastnictví ČR, v držení ministerstva financí," zmínil Kalouskův rezort.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) pak předloží na jednání vlády návrh na dostavbu 18,8 kilometru dlouhého úseku dálnice D3 mezi Bošilcem a Borkem formou PPP projektu. Investiční náklady se odhadují na pět miliard korun, v případě souhlasu vlády by mohla být stavba hotová v roce 2016.

Pokud bude vláda souhlasit s ministerským návrhem, začne rezort připravovat podklady pro zadávací řízení na výběr koncesionáře. To by se mohlo konat v druhé polovině letošního roku. Řízení bude muset znovu odsouhlasit vláda, jak požaduje zákon o veřejných zakázkách. Zahájení stavby ministerstvo odhaduje na jaro 2014.

Po dvou desetiletích zřejmě stoupne také strop pro rekreační a lázeňský poplatek z 15 na 30 korun na osobu a den. Změnu má přinést novela zákona o místních poplatcích, podle níž se bude moci zvýšit i poplatek za vjezd aut do vybraných částí obcí.

Jan Kálal, Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688