TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  18.06.2012 10:35:06

Výsledek Řeckých voleb je příslibem a zároveň počátkem dlouhé cesty, míní politici

PRAHA (MEDIAFAX) - Výsledek parlamentních voleb v Řecku je příslibem řešení a vítězstvím zdravého rozumu, zároveň se však v žádném případě nejedná o konečné vítězství a Řekové i celá Evropská unie před sebou mají ještě dlouhou cestu ke stabilizaci. V pondělí to řekli parlamentní politici oslovení Mediafaxem.

"Pokud výsledek řeckých voleb pomůže najít řešení, tak je to vítězství pro všechny. Kdyby se totiž v Řecku prosadily síly, které by nechtěly kooperovat s Evropou, a Řecko opustilo eurozónu, dostali bychom se všichni do velkých problémů," uvedl například místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek.

Ten však zároveň varoval, že pro Řeky nejde o žádné konečné vítězství: "Nadále trvá ten problém, že si Řecko není schopné vydělat ani na splácení svého dluhu. Ale nepochybuji, že by odchod Řecka byl velkým evropským otřesem. Pracujeme s nejlepším možným řešením."

Podobného názoru je i předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

"Je pozitivní zpráva pro celou Evropskou unii, že zvítězil zdravý rozum a že se Řecko nevrhlo hlavou proti zdi. To by znamenalo obrovský problém pro celou EU," poznamenal Gazdík. Ani podle něj však Řecko zatím nemá zdaleka vyhráno. "Současné řešení je totiž nemastné, neslané a fakticky nic zásadně neřeší," doplnil.

Vicepremiéra Karolína Peake (LIDEM) vidí jako zásadní rychle sestavit vládu, stabilita Řecka podle ní znamená i stabilitu EU. "Je ale potřeba nejen škrtat, musí se také začíst s prorůstovými opařeními. Situace je otevřená," prohlásila.

Zcela totožně popsal Mediafaxu výsledek voleb i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura: "Je to otevřené. Uvidíme, zda se podaří nové vládě získat důvěru a s čím následně předstoupí. Řecko je stále na začátku reforem a nastartování hospodářského růstu. Ale já jsem konzervativní politik. Samozřejmě je lepší, když zvítězí konstruktivní strany a ne radikální levice."

Opačný názor než ostatní oslovení politici má šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, který výsledek víkendových voleb v Řecku vnímá jako vítězství propagandy rozpočtové odpovědnosti.

"Mohu k tomu jen říci, že zvítězila propaganda takzvané rozpočtové odpovědnosti. Spolupráce pravice se socialisty není nic nového, také jsme tu měli opoziční smlouvu. Ukazuje se opět, že když jde o moc, dohoda se vždy učiní," uzavřel.

Parlamentní volby v Řecku vyhrála konzervativní strana Nová demokracie, která dosáhla na 30 procent hlasů, což je 130 křesel v parlamentu. Naopak porážku utrpěla ve volbách Koalice radikální levice (SYRIZA). Vůdce strany Alexis Tsipras nicméně odmítl nabídku předsedy Nové demokracie Antonise Samarase, aby se radikální levice podílela na vládě národní jednoty. Na třetím místě skončili ve volbách socialisté. Nová demokracie s nimi dosáhne na většinu v parlamentu.

Nedělní volby označil řecký tisk za nejdůležitější od voleb po svržení vojenské junty v roce 1974. Jsou důsledkem patové situace, která nastala po hlasování z letošního května.

Řecko jako první stát Evropské unie nedokázalo splácet dluhy a muselo požádat členy eurozóny a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Celkem má přislíbeno 240 miliard eur (šest bilionů korun). Státní dluh Řecka dosáhl 165 procent HDP. Přes rozpočtové škrty narůstá.

Filip Nachtmann, Denisa Streublová, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688