TNBiz (TN.cz)
Investice  |  18.06.2012 08:05:06

Na summitu G20 se bude řešit globální ekonomika, opatření k růstu i dluhová krize eurozóny

BERLÍN (MEDIAFAX) - Na summitu skupiny nejvyspělejších zemí světa G20 se bude diskutovat především o globální ekonomice a rámci pro růst, ale také o dluhové krizi eurozóny. Summit se bude konat v pondělí a úterý v mexickém Los Cabos.

"V tomto kontextu bude situace v eurozóně důležitým tématem k diskusi na summitu G20. Využijeme rozhodných opatření EU k uskutečnění komplexních opatření v reakci na krizi veřejných dluhů: chceme řešit problémy ohrožených zemí; podporovat růst prostřednictvím strukturálních reforem a rozličné a prorůstové fiskální konsolidace v rámci evropského semestru; posilovat finanční ochranu eurozóny; podpořit financování a rekapitalizaci bank a posílit správu ekonomických záležitostí v eurozóně," uvedli v pátek ve společném prohlášení šéf Evropské komise José Manuel Barroso a předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.

Ti chtějí rovněž potvrdit opět svůj závazek k zajištění finanční stability v eurozóně a její integrity. "Zároveň dáme jasně najevo, že si přejeme, aby Řecko zůstalo i nadále v eurozóně a současně respektovalo své závazky. Naše partnery budeme také informovat o práci, kterou činíme s cílem posílit a prohloubit naši hospodářskou unii a dostat ji na srovnatelnou úroveň s měnovou unií," upozornili Barroso s Van Rompuyem.

Oba předsedové rovněž své partnery ze zemí skupiny G20 vyzvou, aby uznali svou vlastní odpovědnost za globální ekonomiku a jejímu vyvážení dodali dostatečně silné impulsy. "EU je přesvědčena, že akční plán pro růst a zaměstnanost z Los Cabos, který by měl být přijat vedoucími představiteli G20, musí být vyváženou kombinací fiskální konsolidace a strukturálních reforem zahrnující i vyvážené závazky všech členů G20, včetně USA, Japonska a Číny, a že bude sloužit jako konkrétní rámec pro všechny země G20, aby obnovily své závazky k posílení globálního růstu," zdůraznil dále Barroso s Van Rompuyem.

Dalším důležitým bodem agendy summitu G20 podle nich bude posílení mezinárodní finanční architektury a finančního systému, reforma regulace finančního sektoru a podpora finančního začlenění. V neposlední řadě oba předsedové považují zaměstnanost, zejména mladých lidí, za klíčový problém EU a zemí G20 a vítají pokračující zaměření skupiny G20 na otázky zaměstnanosti.

Nejmenovaný německý vládní činitel nedávno uvedl, že se Berlín nebude na summitu skupiny nejvyspělejších zemí světa G20 klanět před tlakem na podporu růstu zvyšováním půjček a tedy i dluhů, chce se zaměřit i na problémy USA a Číny. Odpovědnost za zhoršující se globální ekonomiku se podle německého představitele "opírá o několik ramen" a nemělo by se "snížit na problémy eurozóny", přičemž poukázal na roli Spojených států amerických, Číny a některých rozvíjejících se ekonomik zemí G20.

Berlín chce diskutovat údajně i o nutnosti ozdravení amerických veřejných financí a problému kurzu čínské měny. "Eurozóna bude na programu určitě, podle nás bychom ale měli hovořit také o problémech konsolidace veřejných financí v USA a flexibilitě čínské měny," řekl dále zdroj.

Německo se na summitu skupiny zemí G20 dostane podle pozorovatelů pravděpodobně pod tlak, protože po něm bude žádáno, aby zvýšilo vládní výdaje. Německý činitel očekává, že se lídři zemí skupiny G20 na summitu dohodnou na plánu střednědobého a dlouhodobého posílení ekonomického růstu.

Evropská unie je řádným členem skupiny G20, spolu s Argentinou, Austrálií, Brazílií, Čínou, Francií, Indií, Indonésií, Itálií, Japonskem, Jihoafrickou republikou, Kanadou, Korejskou republikou, Mexikem, Německem, Ruskem, Saúdskou Arábií, Spojeným královstvím, Spojenými státy a Tureckem.

Tradičně se summitů účastní i jiné země jako hosté. Mexické předsednictví pozvalo jako oficiální hosty Španělsko (stálá hostující země), Benin (předsednická země Africké unie), Kambodžu (předsednická země Sdružení národů jihovýchodní Asie), Chile (předsednická země Společenství latinskoamerických a karibských států) a Kolumbii. Kromě toho je pozvána i Etiopie jako předsednická země Nového partnerství pro africký rozvoj (NEPAD). Stejně jako v minulosti se bude i nyní konat několik doplňkových akcí, jako například summit o podnikání (B20) a summit o práci (L20).

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688