Research (Proinvestory.cz)
Investice  |  11.06.2012 12:00:16

Budoucnost eura v rukou Německa

Náklady na opuštění některou zemí eurozóny je něco, co se v posledních dnech stále více dostává na pořad dne. Nejde jen o ekonomickou, ale i o politickou partii.  Dopad vystoupení Řecka na světovou ekonomiku je přirovnáván k pádu Lehman Brothers před necelými 4 lety. Co to bylo za otřes a jak reagovaly trhy, máme jistě ještě v živé paměti.

Podle nedávné zprávy londýnského Centre for Economic & Business Research, by se tyto náklady mohly v případě Řecka vyšplhat až k jednomu biliónu eur. Pokud bychom se bavili například o Španělsku či Itálii, přidejme minimálně stovku procent v případě, že vše bude perfektně připraveno a půjde to jak po másle. V případě problémů můžeme počítat se 4-5 bilióny euro. To již představuje víc než 20% HDP členských zemí eurozóny (tedy ztrátu cca celého desetiletí ekonomického růstu).

Francie po nedávných prezidentských volbách a vítězství socialistického kandidáta odmítne úsporná opatření. Vědomi si toho, že se jejich pozice zhoršuje, budou tlačit na Řecko či případně Španělsko, aby dobrovolně opustili euro. Pokud budou Španělé uvažovat čistě ekonomicky, vrátí se k pesetě (Řekové se měli vrátit k drachmě před 2 lety a byli by dnes na tom mnohem lépe). Všechny tyto země pak budou donuceny ke shodné medicíně – debt default, povolit krachy bank, devalvace nových lokálních měn. Pro tyto země vhodné řešení. Měny Itálie, Řecka nebo Španělska mohou v takovém přípdě spadnout i o polovinu. Vývoj „zbytkového eura“ po takovýchto událostech bych přirovnal to k vývoji ceny zlata na podzim roku 2008 – nejprve rychlý propad, pak setrvalý růst v horizontu rokuroku a půl o desítky procent.

Nikdo však nechce být první, taková země bude označována za poraženého. Proto ta masívní obrana proti opuštění eura prakticky za každou cenu. Jakmile jedna země opustí euro, další země se již nebudou tak ostýchat. Nebudou totiž moci být nazvání rozvraceči eurozóny. Kdo jsou horcí kandidáti na návrat k domácí měně? Z důvodů slabé ekonomiky to podle mě jsou Řecko, Portugalsko, Španělsko a Itálie.

Že se bude více angažovat i Německo je nabíledni. Až do nedávna byla krize množstvím Němců vnímána jako něco, co se týká Řeků, Španělů, ale jich ne, německá ekonomika roste a proto Německo finančně pomáhá. Tato situace se nyní mění, podívejte se jen na vývoj německých akcií za několik posledních týdnů. Ani ekonomika na tom není bůhvíjak dobře - Ifo index klesl poprvé za 6 měsíců, automobilový průmysl si také přestává vyskakovat - pokles o 17% za 12 měsíců nevěští nic dobrého. Německé firmy se začínají obávat, že je krize zasáhne a jednají podle toho. Německo tak bude primárně bránit své vlastní zájmy, ne zájmy Řeků či Španělů.

Zájmem Německa pak bude zbavit se přítěže. V takovém případě se nabízí tři scénáře:

  1. Německu se podaří se zbavit nechtěných jižních spolucestujících. V ideálním případě se ke svým národním měnám vrátí Řecko, Itále, Španělsko...
  2. Pokud tyto země jako první za žádnou cenu nebudou chtít euro opustit (aby nebyly označeny za poražené), jako první může jít Francie, která zatím není v takovém svrabu, a vezme výše zmíněné země s sebou.
  3. Německu se nepodaří donutit nechtěné spolucestující k vystoupení z vlaku, tak se rozhodne vystoupit z vlaku se skupinkou přátel samo a vezme s sebou Rakousko, Nizozemí, Finsko a případně vybrané malé země s přebytkem obchodní bilance.

 

V udržení eurozóny ve stávajícím složení nevěřím.

Tyto zprávy pro vás vytváří server Proinvestory.cz ve spolupráci se serverem SILVERUM .
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688