Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.06.2012 09:35:55

Komentáře ke mzdám - bereme sice víc, ale nepolepšili jsme si

Průměrná mzda za první čtvrtletí je 24.126 korun. To je o 845 korun více, než ve stejném období minulý rok. Přesto dobrá zpráva to není, a to ze dvou důvodů.

Průměrná mzda neznamená, že by na ni dosáhla aspoň polovina obyvatel. Naopak, medián mezd, tedy hodnota která je přesně v polovině seznamu všech mezd, je o několik tisíc korun nižší. Za rok byla průměrná mzda 25.645 , zatímco medián jen 21.826 korun. To znamená, že průměrnou mzdu táhnou nahoru lidé s vysokými příjmy.

I přes růst průměrné mzdy to neznamená, že by lidé měli reálně více. Skokový růst cen v prvním čtvrtletí způsobil, že si lidé za svou mzdu koupí méně. Ceny se v tomto období zvýšily o 3,7 %, a tím znehodnotily celý nominální růst. Reálně mzda poklesla o 0,1 %.

Pro zaměstnance v současnosti není nejlepší období. Relativně vysoká nezaměstnanost a slabá poptávka nenutí podniky k tomu, aby zvyšovaly mzdy svým zaměstnancům. Výjimku ale tvoří specifické obory s požadavky vyšší kvalifikace. Jde například o zkušené programátory a architekty informačních systémů, po kterých je v Česku obrovská poptávka. V oblasti informačních a komunikačních technologií je průměrná mzda 45,6 tisíc korun.

Číslo dne: 13.432 - průměrná hrubá mzda v oblasti ubytování a stravování

Jaká je mzda v ostatních zemích

Země          Mzda          Poznámka

Česko       24.126 (946 €) 1Q 2012

Slovensko      770 €        1Q 2012

Polsko    3586,75 Zl (815,1 €) 4Q 2011

Německo 3311 € 2011

Ing. Michal Kozub
Analytik, Home Credit a.s.


Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v 1. čtvrtletí letošního roku vzrostla oproti stejnému období roku 2011 o 3,6 % a dosáhla tak výše 24 126 korun. Díky zvýšenému růstu spotřebitelských cen však reálně poklesla o 0,1 %. V podnikatelské sféře se mzdy reálně snížily o 0,1 % a v nepodnikatelské sféře o 0,2 %. Je však nutno zmínit, že na současnou úroveň průměrné mzdy dosáhne jen zhruba třetina zaměstnanců.

Nejvíce vzrostly mzdy v sekci zemědělství, lesnictví a rybářství (6,6 %), kde je však statistika zkreslena úbytkem zaměstnanců. Mzdy se zvýšily i v sekci zdravotní a sociální péče (6,2 %), u profesních, technických a vědeckých činností (5,5 %) i v případě administrativních a podpůrných činností (4,8 %). Průměrná mzda poklesla v sekci výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla (-2,2 %) a jen minimálně vzrostladopravě a skladování (0,9 %). Výrazný úbytek zaměstnanců (4 %) zaznamenalo stavebnictví, které se dlouhodobě potýká s propadem produkce.

Nejvyšší průměrné mzdy jsou nadále v oboru peněžnictví a pojišťovnictví (53 754 korun) a v informatice (45 643 korun). Primát nejnižší průměrné mzdy si dlouhodobě drží zaměstnanci v ubytování, stravování a pohostinství (13 432 korun).

V celém letošním lze očekávat reálný pokles mezd a to jak vzhledem k vyššímu růstu spotřebitelských cen, tak i díky nejisté situaci v domácím hospodářství. Podniky se ke zvýšení mezd stavějí velmi neochotně a nechtějí si zbytečně zvyšovat nákladové položky a riskovat tak ztrátu konkurenceschopnosti. Pokud se již odhodlají mzdy zvýšit, tak především vysoce kvalifikovaným zaměstnancům. Celkový reálný pokles příjmů obyvatelstva má však své stinné stránky. Negativně se promítá jak na finanční situaci samotných domácností, tak i na chabém výkonu domácí ekonomiky. Slabost domácí poptávky tak lze z velké části přičíst právě nízkému růstu mezd.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688