Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  01.06.2012 16:14:24

Shrnutí výsledkové sezóny za 1Q12 - třetí nevýrazná pozitivní překvapení v řadě

Akciovému trhu opět dominují makroekonomická témata a evropská dluhová krize. Zatímco výsledková sezóna za 1Q/2012 nijak oslnivá nebyla, lze jí jen stěží připsat výprodeje, které vládnou trhům po několik posledních týdnů. Určujícím faktorem pro tyto výprodeje se už po několikáté stala evropská dluhová krize; konkrétně politické třenice v Řecku, které v některých chvílích hrozí odchodem z eurozóny. Nákaza se ale šíří rychle, hlavní obětí je v tuto chvíli Španělsko. To bojuje kromě vysokých nákladů na obsluhu státního dluhu i s nevalným stavem svého bankovního sektoru, jenž je především výsledkem lokální realitní bubliny. Vláda již byla nucena zestátnit skupinu Bankia, která je vůbec největší bankou v zemi podle objemu lokálních aktiv; konečný účet za záchranu bankovního sektoru bude ale téměř jistě násobně vyšší

K těmto negativům uvnitř eurozóny se přidávají i problémy externího rázu. Tím nejcitelnějším je zpomalení hospodářského růstu v Číně, což postihuje exportně orientované podniky na obou stranách Atlantiku. Ve prospěch amerického akciového trhu naopak hraje fakt, že mezi vyspělými ekonomikami nejspíš již probíhá dlouho diskutovaná divergence. Zatímco cyklická data uvnitř eurozóny se oproti loňskému podzimu dále zhoršila, v USA je situace opačná. Ač méně přesvědčivá než počátkem letošního roku, jsou poslední makro-data stále o poznání lepší, než tomu bylo loni podzim. Pro investory na americkém akciovém trhu z toho vyplývá možnost omezit riziko tím, že zvýší expozici na tituly odvíjející převážnou část tržeb na domácím trhu.

Samotná výsledková sezóna je již třetí v pořadí, kterou charakterizují poměrně nevýrazná pozitivní překvapení Zisk na akcii v rámci indexu S&P 500 se pohybuje jen přibližně 3 procenta nad agregovaným konsenzem. Výsledkové sezóně přitom předcházela celkem výrazná negativní revize očekávání (-3 procenta na úrovni indexu) ve všech sektorech s výjimkou IT, kde opět zafungoval faktor Apple. V absolutním měřítku předčilo odhady 67 procent společností z indexu S&P 500 (po 69 a 63 procentech v 3Q a 4Q/2011) Z tohoto pohledu se nejčastěji dařilo společnostem v obou spotřebitelských sektorech a v sektoru průmyslu.

Branislav Soták, Patria Finance


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688