TNBiz (TN.cz)
Investice  |  31.05.2012 03:00:05

Termín na zaplacení daně z nemovitosti vyprší ve čtvrtek (31.5.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Posledním dnem lhůty pro zaplacení daně z nemovitostí na rok 2012, nebo její první splátky, je čtvrtek 31. května. Už od poloviny dubna přitom finanční úřady posílali lidem složenky s aktuální výší daňové povinnosti a případným nedoplatkem daně.

Poplatníci, u kterých došlo ke změně výše daně a nová částka jim nebude sdělena platebním výměrem, mohli od 16. dubna zjistit aktuální výši své daňové povinnosti z hromadného předpisného seznamu na kterémkoli finančním úřadě v České republice.

"Poplatníci, u nichž roční daň nepřesáhne částku 5000 korun, mají povinnost daň z nemovitostí uhradit do 31. května tohoto roku. V případě, že roční daň překročí hranici 5000 korun, musí poplatníci nejpozději do stejného termínu uhradit první splátku daně. Pokud se rozhodnou daň uhradit najednou, musí tak učinit do 31. května 2012," informovala mluvčí Generálního finančního ředitelství Jana Kaslová s tím, že tento termín se nevztahuje na poplatníky provozující zemědělskou výrobu a chov ryb.

Poplatníkům, u nichž na zdaňovací období roku 2012 došlo ke změně výše daně oproti předchozímu roku, případně oproti částce vypočtené v daňovém přiznání, sdělil správce daně její novou výši platebním výměrem zasílaným individuálně, nebo hromadným předpisným seznamem. "Tyto seznamy byly zpřístupněny od 16. dubna 2012 na dobu 30 dnů tak, aby do každého z nich bylo poplatníkům umožněno nahlédnout na kterémkoli finančním úřadě," poznamenala Kaslová.

Nejvýhodnějším způsobem úhrady daně podle ní je bezhotovostní převod na účet finančního úřadu, který bude uveden na složence či hromadném předpisném seznamu. "Hotovostní úhradu daně bude možné provést na poště prostřednictvím obdržené složenky, nebo v rámci pokladních hodin na finančním úřadě. Zde se však vzhledem ke kapacitním možnostem pokladen a množství poplatníků mohou tvořit fronty. Předejít jim lze právě úhradou daně bezhotovostním převodem případně hotovostně na poště," radí Kaslová.

Daň je třeba uhradit včas tak, aby byla dne 31. května 2012 připsána na účet finančního úřadu. "V případě bezhotovostní platby či platby složenkou je nutné s tímto faktem počítat a poukázat daň s několikadenním předstihem. Při pozdní úhradě daně více než čtyři dny hrozí úrok z prodlení," varuje Kaslová.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688