X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  28.05.2012 17:00:00

Španělská Bankia požádala vládu o pomoc

Čtvrtý největší bankovní ústav ve Španělsku Bankia v sobotu požádal vládu o rozsáhlou státní pomoc ve výši 19 miliard eur ($24 mld.), což bude největší záchrana v historii. Prezident Jose Ignacio Goirigolzarri se snažil na tiskové konferenci uklidnit investory a veřejnost o budoucnosti problémové banky den poté, co oznámila masivní ztrátu. Financování bude součástí plánu rekapitalizace, který v pátek schválila vláda a centrální banka. Bankia má ve správě 10 procent vkladů celého bankovního sektoru a je druhým největším poskytovatelem hypoték. Již na počátku května vládu požádala o 4,5 miliard eur a celková záchrana bude tedy stát 23,5 miliard eur. Banka musela revidovat výsledky hospodaření za rok 2011. Oproti čistému zisku ve výši 309 mil. eur, nakonec vykázala kvůli odpisům ve svém úvěrovém portfoliu čistou ztrátu 2,979 miliard eur.

Španělské banky jsou nyní v centru pozornosti finančních trhů. Vysoký objem ztrátových úvěrů v portfoliích bank vyvolává obavy, že bude čtvrtá největší evropská ekonomika nakonec nucena požádat o mezinárodní pomoc. Španělská ekonomika je v recesi a má nejvyšší nezaměstnanost v rámci eurozóny.

Podle Bank of Spain měla Bankia na konci roku 2011 největší expozici na realitním trhu ve výši 37,5 miliard eur, z nichž 31,8 mld. eur bylo klasifikováno jako problematické úvěry. Agentura S&P v pátek snížila rating Bankia o jeden stupeň na BB+ a její mateřské společnosti BFA o čtyři stupně do spekulativního pásma na B+. Současně snížila rating bance Bankinter, Banco Popular a Banco Civica.

Před týdnem agentura Moody´s snížila rating 16 španělských bank. V odůvodnění uvedla nárůst nesplácených úvěrů a omezený přístup k financování. Deník Expansion uvedl, že až do současnosti požádalo o státní pomoc osm bankovních ústavů ve Španělsku v celkové výši 32,869 miliard eur a dalších 6,2 mld. eur od soukromých investorů.   

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688