Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  28.05.2012 08:31:53

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (28.5.2012)


Nabitý makrokalendář s americkým HDP a nezaměstnaností a pokračující nervozita v eurozóně, kde se vedle Řecka a jeho politické nevůle dodržovat úsporná opatření do "světel ramp" dostávají stále více také španělské banky. Takový bude nový, na amerických trzích zkrácený týden na světových trzích. Sázky na další pokles eura jsou hodně vysoko.

 

Wall Street

 

Americké akciové trhy dokázaly navzdory dalšímu výraznému posílení dolaru růst a mají za sebou nejlepší týden za celý květen (S&P 500 +1,74 %, Dow +0,69 %, Nasdaq +2,11 %).

"Všichni sledují s velkými obavami vývoj v Evropě. Dokud nebude jasno okolo Řecka, není to trh pro kupující. Akcie se zatím vyvíjejí velice podobně jako loni," varuje před jakýmkoli optimismem Gordon Charlop, výkonný ředitel Rosenblatt Securities. (Zdroj: CNBC)

Podle Josefa Košťála, opčního obchodníka z Optionslock.cz, by trhy mohly krátkodobě ještě posilovat, index volatility VIX ovšem dost možná zahájil růstový trend, což dlouhodobě nevěstí nic dobrého.

Týden na trzích podle burzovních grafů: Příjemná změna, ale plná volatility
Týden na trzích podle burzovních grafů: Příjemná změna, ale plná volatility

Noviny byly plné Facebooku. Vlna žalob kvůli podezření z insider tradingu, nefungujícímu obchodnímu systému burzy Nasdaq a zatajování informací - to je jen krátký výčet toho, co následuje po vstupu Facebooku na burzu. Jeho akcie si sice připsaly i první dny růstu, za celý týden však ztratily přes 16 %.

Podvod, insider trading, fiasko? Facebook plní média jinak, než by chtěl
Podvod, insider trading, fiasko? Facebook plní média jinak, než by chtěl

Nejistota na trzích mimo jiné velice svědčí americkému dolaru. Data z americké ekonomiky výrazně překonávají ta z Evropy. To ovšem nesvědčí cenám komodit, které se obchodují v dolarech.

Makrokalendář bude v příštím týdnu velice nabitý, především ve čtvrtek a v pátek, kdy jsou na řadě HDP a série údajů z trhu práce. Ani pozitivní překvapení však nemusí přebít strach šířící se z Evropy. "I ta nejlepší možná čísla z trhu práce vyletí oknem, když bude pokračovat dluhová tragédie v Evropě," říká Peter Boockvar, tržní stratég z Miller Tabak. (Zdroj: CNBC)

Nákaza v Evropě je velká hrozba, ale akcie v USA by měly obstát
Nákaza v Evropě je velká hrozba, ale akcie v USA by měly obstát

Kromě jsou na řadě další čísla z nemovitostního trhu, který v uplynulém týdnu investory spíše potěšil. Z firemní sféry budou zajímavé například čtvrteční údaje o prodejích maloobchodních řetězců.

28/5 Burzy zavřené - Memorial Day

29/5 S&P/Case-Shiller - index cen domů

29/5 Spotřebitelská důvěra

30/5 Pokračující prodeje domů

31/5 HDP a osobní spotřeba za 1. čtvrtletí 2012

31/5 ADP - změna počtu pracovních míst ve firemní sféře

31/5 Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti

31/5 Index nákupních manažerů oblasti Chicaga

1/6 Nezaměstnanost a počet nových míst mimo zemědělství

1/6 ISM - index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru

Pozor na USA! Ekonomiku čeká problém Lehmanovských rozměrů
Pozor na USA! Ekonomiku čeká problém Lehmanovských rozměrů

Evropa

Evropské akcie za týden mírně posílily (DJ EuroStoxx 50 +0,80 %), investoři se od nich ovšem dlouhodobě spíše odklánějí. Vedle amerického dolaru a dluhopisů se uchylují i k evropským bondům v čele s těmi německými. Minulý týden byl v tomto směru rekordní hned v několika zemích.

V Řecku se 17. června konají parlamentní volby. Do té doby zřejmě spekulace o jeho možném odchodu z eurozóny budou jedině sílit. Odborníci na možné změně počtu členů evropské měnové unie umějí najít jak negativa, tak pozitiva, a to pro celou unii i pro Řecko samotné.

Grexit: Co se bude dít po odchodu Řecka z eurozóny?
Grexit: Co se bude dít po odchodu Řecka z eurozóny?

10 rad pro Řeky: Takhle se chovejte, a možná se zachráníte
10 rad pro Řeky: Takhle se chovejte, a možná se zachráníte

Středeční summit EU podle očekávání přinesl pramalé konkrétní výsledky - Německo stále nechce ani slyšet o společných evropských dluhopisech, francouzský prezident Hollande víří hladinu proklamovanou snahou o podporu růstu. Přesto právě snaha o větší růst (nejen úspory) by mohla situaci v Evropě trochu rozhýbat. Co se týká "záchranných operací", stále více se zdá, že všichni spoléhají na Evropskou centrální banku.

O té jistě hodně uslyšíme nejen v souvislosti s Řeckem, ale i se Španělskem. Třetí největší španělská banka Bankia požádala stát o pomoc ve výši 19 miliard eur, když měla dostat o něco méně. Vlna snižování ratingů španělského bankovního sektoru již začala, portfolia bank "nakažená" nemovitostními úvěry potřebují vyztužit, případný kolaps Španělska by Evropa nesla výrazně hůře než v případě "malého" Řecka.

Podle většiny analytiků je španělská žádost o mezinárodní pomoc jen otázkou času. V pátek navíc Katalánsko požádalo vládu o peníze, když je samo prakticky v insolvenci. Euro v reakci na to dále oslabilo.

Z evropských bank kvůli problémům zemí ze skupiny PIIGS odtékají peníze. Lidé vybírají vklady, investoři snižují své pozice. Run na banky se někde rozběhl poměrně rychle. "Odhadujeme, že pokud politici (a ECB) něco nepodniknou, ze Španělska a Itálie může odtéct poměrně rychle dalších 200 miliard eur," píší ve své aktuální zprávě analytici Citigroup.

 

Co se nejvíc googluje? Výraz BANK RUN!
Co se nejvíc googluje? Výraz BANK RUN!

V novém týdnu bude zveřejněno několik zásadních ekonomických údajů. Německo ovšem ani v případě dobrých čísel ze své ekonomiky již nebude tak silným příslibem toho, že se eurozóna může opřít o jeho silnou "páteř". To v uplynulém týdnu ukázal index Ifo i vývoj HDP země. Ten roste pomaleji, než se čekalo. Data o indexu nákupních manažerů pak byla ještě větší katastrofa, než odhadovali pesimisticky naladění analytici. Výhled není dobrý ani v Číně.

29/5 Německo - index spotřebitelských cen

30/5 Eurozóna - spotřebitelská důvěra

31/5 Německo - maloobchodní tržby

31/5 Německo - nezaměstnanost

31/5 Eurozóna - index spotřebitelských cen

1/6 Eurozóna - nezaměstnanost

1/6 Eurozóna - index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu

Pražská burza

 

Pražská burza neudržela týdenní zisky a kvůli pátečnímu poklesu zůstala za celý týden zhruba na nule (PX +0,09 %). Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo ORCO (+13,1 %). Pomohla mu dobrá čtvrtletní data a výhled. Jinak se dařilo například akciím ČEZ a VIG.

Nejhůře se naopak dařilo akciím CME (-6,61 %) poté, co firmě před týdnem snížila rating agentura S&P. Na akcii snížila doporučení banka Goldman Sachs. Dále klesaly akcie NWR, KIT digital, Fortuny nebo Komerční banky.

Výsledková sezóna za první kvartál je minulostí. Během týdne ji vedle společnosti ORCO doplnily ještě AAA Auto, VIG a Pegas Nonwovens.

Burza Praha: Česká výsledková sezóna ve zpětném zrcátku a výhled pro české akcie na další měsíce
Burza Praha: Česká výsledková sezóna ve zpětném zrcátku a výhled pro české akcie na další měsíce

Výsledková sezóna na pražské burze má před sebou poslední týden, ale kromě VIG již všechny "velké" tituly mají čtvrtletní oznamovací povinnost za sebou. Ohlédnutí za hlavními momenty výsledkové sezóny za první kvartál a výhled pro české akcie pro další týdny ...

VIG naplnila očekávání trhu, Pegas představil lepší provozní výsledky a AAA Auto potvrdila zlepšující se byznys a úmysl rozvíjet své pobočky například v Rusku.

V novém týdnu bude pražská burza nepochybně reagovat především na dění na evropských trzích. Před blížícím se létem a sezónou dovolených je stále více sledován kurz koruny, která kvůli nejistotě v Evropě má tendenci oslabovat.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.08.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (27.8.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.08.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (13.8.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
17.06.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (17.6.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.05.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (20.5.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
14.05.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (14.5.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688