TNBiz (TN.cz)
Investice  |  23.05.2012 15:20:05

BoE: Pokud se ekonomika výrazně zhorší, přistoupíme k dalšímu nákupu aktiv (23.5.2012)

SOUTH CERNEY/VELKÁ BRITÁNIE (MEDIAFAX) - Britská centrální banka Bank fo England (BoE) zřejmě bude muset znovu přistoupit k nákupu aktiv, pokud se ekonomické podmínky budou prudce zhoršovat. Ve středu to podle agentury Reuters prohlásil náměstek guvernéra BoE Charlie Bean.

Na začátku tohoto měsíce přitom BoE program kvantitativního uvolňování pozastavila.

Ale zápis z jednání, které se uskutečnilo 9. a 10. května, zveřejněný ve středu dopoledne, ukázal, že některá rozhodnutí britské centrální banky byla velmi těsná. Například jeden z tvůrců politiky BoE David Miles prosazoval uvolnění dalších 25 miliard liber (780 mld. ) pro nové nákupy.

V projevu k Národní asociaci penzijních fondů Bean řekl, že další kvantitativní uvolňování nejspíš bude nutné, o ekonomickém výhledu však do hloubky nediskutoval.

"Vzhledem k současné zvýšené nejistotě spojené s problémy v eurozóně se pravděpodobné budoucí datum, kdy bychom aktiva opět začali prodávat, poněkud ustoupilo. A pokud by se podmínky opět podstatně zhoršily, tak bychom museli program nákupů opět spustit," připustil Bean.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý BoE vyzval, aby vnesla větší stimul do stagnující britské ekonomiky, a doporučil, aby centrální banka ještě více snížila úrokové sazby. Ty jsou už nyní na rekordně nízkých 0,5 procenta.

Středeční údaje ukázaly největší pokles maloobchodních tržeb na britských ostrovech za více než dva roky, což posílilo obavy z prohlubující se ekonomické recese a možné potřebě dalších zásahů od vlády nebo centrální banky.

Od posledního zasedání BoE v květnu data ukázala vyšší než očekávaný pokles inflace na tři procenta a to BoE usnadňuje cestu k uvolnění politiky.

Začátkem tohoto měsíce Bean napsal, že postoj BoE je "vysoce stimulační" a měl by pomoci k tomu, aby ekonomika byla opět v rovnováze. Ale žádné další informace, že by těchto stimulů bylo třeba, Bean tehdy neposkytl.

Ve středu Bean hájil program kvantitativního uvolňování britské centrální banky před penzijními fondy, protože mnohé z nich jsou nešťastné ze způsobu, jakým tato politika snížila výnosy z britských státních dluhopisů, čímž penzijním fondům vzrostly náklady.

Bean přitom poznamenal, že kvantitativní uvolňování také zvýšilo cenu akcií, což by mělo neutrální dopad na takový fond, který před vypuknutím finanční krize nebyl v deficitu.

V delším horizontu podle něj výnosy opět porostou, ale bližší termín nepředložil.

"I když existují důvody očekávat, že se výnosy vrátí na svou normální historickou úroveň, je těžké předpovědět, kdy a jak rychle se tak stane," podotkl Bean.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688