TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.05.2012 10:20:10

BLOKÁDY: Ve Středočeském kraji vyjelo na silnice přibližně 200 zemědělských strojů (23.5.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Zemědělci ve Středočeském kraji pomalou jízdou bojují proti rušení zelené nafty. Kolona se pomalu tvoří například na silnici R4 směrem od Písku, řekla Mediafaxu ve středu ředitelka regionální agrární komory Zlata Koukolíčková.

Agrární komora již dříve odhadla, že se ve Středočeském kraji zapojí do boje za "zelenou naftu" přibližně 200 zemědělských strojů. "V podstatě jde o stejné číslo," uvedla Koukolíčková, podle ní se k protestu na poslední chvíli ještě někteří zemědělci připojili. Například na Příbramsku šlo o dva farmáře, jeden z nich je z Asociace soukromého zemědělství, která se od akce distancovala.

Hodinu po začátku protestní akce nedošlo podle zemědělců k žádným komplikacím. "Žádné problémy hlášeny nemám. Naopak dostávám informace, že řidiči často zemědělce podporují a mávají jim na pozdrav," řekl člen představenstva Agrární komory ČR Josef Kubiš, který protestní akci ve Středočeském kraji koordinuje. Větší kolona se za zemědělci vytvořila v oblasti Prahy - Uhříněves na příjezdu z Říčan, kde provoz zpomaluje čtveřice traktorů.

"Po hodině protestu jsme z policejního hlediska nezaznamenali žádné potíže," uvedl pro Mediafax mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Sama Koukolíčková byla po zahájení akce v Milíně, kde pomáhala polepovat techniku samolepkami a českými vlajkami. "Většina řidičů nás chápe," vysvětluje ředitelka, ohrožení zemědělců ze strany rozzuřených řidičů se nebojí. Navíc kolonu uzavíral vůz policie.

Zemědělci od 9 do 11 hodin protestují pomalou jízdou proti vládnímu plánu rušení "zelené nafty" a zavádění spotřební daně na víno.

Zelená nafta je označení pro návrat 60 procent spotřební daně, kterou zemědělci zaplatili při nákupu nafty užívané při zemědělských činnostech. Výše spotřební daně je 10,5 koruny na litr, více než šest korun zemědělci dostanou zpátky. Prezident Agrární komory Jan Veleba upozorňuje, že čeští zemědělci budou nekonkurenceschopní, nafta se jim výrazně zdraží. "V Rakousku, v Německu a v Polsku nic podobného není, budeme mít najednou naftu dražší o 11 korun než naši konkurenti," řekl Veleba.

Kromě Agrární komory podpořil akci také Zemědělský svaz nebo Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, naopak proti se postavila Asociace soukromého zemědělství.

Jan Drahorád, Miroslav Kynčl, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688