iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  23.05.2012 09:21:38

Akciový výhled 23.5.: Facebook se předhání s Řeckem, kdo způsobí větší paniku (+VIG)


iPoint.cz

Záchvěv optimismu z úvodu týdne vzal rychle za své s tím, jak převážily obavy z dalšího ekonomického vývoje a situace kolem Řecka a dluhové krize v eurozóně. I když evropské burzy úterní seanci uzavřely silně v plusu, americké akciové indexy neudržely své zisky a koncem obchodování otočily do mínusu. K poklesu přispěla některá horší makrodata. Prodeje existujících domů v USA sice dopadly v souladu s očekáváním, ovšem silně zklamala čísla z richmondského indexu pro průmysl, který poukazuje na výrazné zpomalení, když klesnul na 4 body z očekávaných 12 bodů. Z měnového trhu byla z včerejšího obchodování nejzajímavější situace na japonském jenu. Agentura Fitch snížila rating Japonska o jeden stupeň na A+ z původního AA a negativním výhledem kvůli zvyšujícímu se veřejnému zadlužení, které má letos dosáhnout až 230 % k HDP. Bezprostředně po zveřejnění zprávy měnový pár USD/JPY zaznamenal prudký vzestup o 50 pips nad 80,10, ovšem v závěru obchodování japonský jen většinu ztrát umazal s tím, jak se na trhy vrátil pesimismus a odklon investorů od rizikových aktiv.

US obchodování
Americké akciové indexy uzavřely bez výraznějších změn, když po úvodním růstu veškeré zisky z průběhu dne umazaly. Index S&P 500 zpevnil o pouhých 0,05 %, DJIA ztratil 0,01 % a NASDAQ Composite odepsal již výraznějších 0,29 % kvůli zklamání z prvních obchodních dnů s akciemi Facebooku (FB). Ty ve včerejším obchodování pokračovaly ve svém pádu a odepsaly přes 8,5 % na 31,00 USD. Na celé situaci kolem akcií Facebooku je absurdní to, že zklamaní investoři, kteří se IPO účastnili, hledají viníka neúspěchu emise. Jsou to přitom samotní investoři, které lze pokládat za hlavního viníka „neúspěšného“ IPO, protože jsou to právě oni, kdo reagoval na celosvětovou propagandu a cenu akcií FB svou poptávkou zcela nesmyslně nadhodnocoval. A pokud jde o „úspěšnost“ IPO, ze strany majitelů, původních akcionářů a vedoucích úpisu se dle mého názoru jedná o veleúspěšnou emisi, kde se otočil velký balík peněz. A o to přeci šlo, nebo ne?

Pražská burza
Při úterní seanci bylo na domácím trhu patrné pozitivní naladění s tím, jak okolní burzy silně posilovaly. Za přítomnosti slušného objemu se dařilo akciím Telefóniky, které přidaly 1,76 % a táhly index PX vzhůru až na 882,3 bodů. Úroveň 900 bodů zůstává i nadále nepokořená a ani v nejbližších dnech to nevypadá příliš nadějně s tím, jak na trzích převládají obavy a negativní sentiment kolem dluhové krize v eurozóně. Lze očekávat, že domácí benchmark bude v průběhu tohoto roku nadále zaznamenávat horší výkonnost v porovnání se světovými akciovými indexy kvůli vysoké váze finančních titulů (Erste, KB, VIG). Zítra své hospodářské výsledky za 1.Q oznámí společnost Pegas Nonwovens. Dnes své výsledky zveřejnila Vienna Insurance Group, viz dále...

Více o výsledcích VIG a dnešním vývoji na trzích čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688