Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  20.05.2012 07:46:40

Kenneth Rogoff: Řecko je ekonomickou katastrofou historických rozměrů


Kenneth Rogoff mohl být šachovým hráčem světového formátu. Místo toho je z něj asi nejznámější ekonomický historik, který nastudoval (a sám říká, že některé i pochopil) ekonomické krize, které se na světě odehrály za posledních 800 až 1 000 let. (ZDROJ: Czech Trade)

Kenneth Rogoff

Jeho poslední kniha Tentokrát je to jinak (This Time Is Different) je 500stránkové dílo, které na ekonomických příhodách v historii ukazuje, jak inteligentní lidé dělali naprosto špatná ekonomická rozhodnutí. "Každý si myslí, že je chytřejší než jeho předkové nebo lidé v rozvojových zemích," komentuje Rogoffova spoluautorka Carmen Reinhards, "Ale my můžeme dokázat, že nemají pravdu."

Kniha vyvolala vlnu pozornosti a patří k nejdůležitějším pokusům o odpověď na příčiny současných hospodářských a finančních problémů. 59letého ekonoma katapultovala mezi nejznámější ekonomy současnosti.

 

Ekonomie až po šachu

 

Rogoff se ekonomii začal věnovat až na vysoké škole, když měl za sebou cestování po šachových turnajích a potloukání se po světě za vyhrané peníze z turnajů. Jak sám říká, někdy spal v Hiltonu, někdy v čekárně na nádraží. Poznal i velkou část tehdejšího východního bloku, který na něj udělal dojem hlavně černým trhem, všeobecným nedostatkem a nesplněnými vládními sliby.

Po návratu do USA začal studovat na Yale a později na M.I.T. v Bostonu. Zároveň se stal mezinárodním velmistrem v šachu Světové šachové federace FIDE (v 25 letech). Hned poté přestal soutěžit.

Kromě kariéry učitele a profesora ekonomie ho praxe zavedla do Mezinárodního měnového fondu, kde se v roce 2001 stal hlavním ekonomem. Rogoffův vývoj směřoval také od studia a psaní výhradně ekonomických věcí k popisování světa s ohledem na politickou realitu.

Právě reálný stav věcí a politická situace z něj dělají ekonoma znalého historie a schopného hledat pravé příčiny problémů. Hledá neviděné a zjišťuje nepoznané, na rozdíl od hlavního ekonomického proudu, jehož jednoduché a rychlé vývody někdy přirovnává k opilcovi, který ztracené klíče hledá v noci pod lampou. Když se ho policista ptá, jestli je ztratil právě u té lampy, tak mu opilec říká, že ne, ale že je to jediné místo, kde je vidět.

Při svém výzkumu při psaní knížky se proto R&R zaměřili na sto a více let staré historické dlužní úpisy, výpisky z novin staré dvě stě let a prozkoumali hlavní světové archivy, kde hledali veškeré relevantní informace popisující tehdejší ekonomiku.

Uznávaný komentátor

Vzhledem ke své práci i znalosti ekonomické historie je Rogoff vyhledávaným komentátorem, kterého se často ptají, jakou cestou se vydat, aby ekonomické oživení přišlo co nejdříve. Podle něj se trhy sice dokáží vyrovnat s ekonomickými otřesy a dluhy, nedokáží však navrátit ztracenou důvěru.

Takhle se Evropa z recese nevyhrabe: Průmysl Francie a Španělska jako v 90. letech, italský jako v roce 1988
Takhle se Evropa z recese nevyhrabe: Průmysl Francie a Španělska jako v 90. letech, italský jako v roce 1988

Jednou z hlavních chyb centrálních bank a vlád bylo, že očekávaly rychlé ekonomické oživení, které ovšem po finančních krizích většinou přichází jen pomalu. Když přistoupily k nějakému kroku a po dlouhém váhání, byl jen poloviční, a proto není podle Rogoffa divu, že se svět nemůže z krize vyhrabat. Nahromaděné dluhy nezmizí bez toho, aby je někdo odepsal ze své rozvahy, takže se vyspělé ekonomiky budou motat v kruhu tak dlouho, až s tím přijde někdo politicky odvážný.

Attila Szalay-Berzeviczy: Řecký bankrot spustí v Evropě zemětřesení 10. stupně a úspory střadatelů se vypaří

Jako Američan také nesouhlasí s tím, že Spojené státy "mohou za všechno". Podle něj byly USA hlavním propagátorem nejen volného světového obchodu, ale také zemí, která z toho měla největší problémy kvůli přesunu pracovních míst do ciziny a nezaměstnanosti. Nyní je řada na zbytku světa, aby převzal větší díl nákladů.

V Evropě za vítěze globalizace považuje Německo a doporučuje, aby Řecko a další periferní státy eurozónu opustily. Rogoff pravidelně upozorňuje, že z recese se země dostávají jen velmi pomalu, je-li spojená s finanční krizí. To je případ Řecka. Nesouhlasí, že malé Řecko není důležité a tvrdí, že jde o ekonomickou katastrofu historických rozměrů.

Kenneth Rogoff: Německo je vítězem a periferní ekonomiky poraženými globalizačního procesu
Kenneth Rogoff: Německo je vítězem a periferní ekonomiky poraženými globalizačního procesu

Čtěte také:

Jak připravit neprůstřelné portfolio pro "Grexit"

Systémové riziko nebezpečně roste


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688