Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  18.05.2012 15:31:32

Souhrn 20. týden: Řecko a domácí ekonomika v nečekané recesi

ZPRÁVY 20. TÝDEN 2012

14. – 18. května


O
     
Řecko na cestě z eurozóny

O      Riziková aktiva pod tlakem

O      ČR: Překvapivý výsledek HDP za první čtvrtletí

O      Koruna oslabila vůči euru i dolaru

Domácí hospodářství upadlo definitivně do recese

Strach kolem vývoje v Řecku a ve Španělsku byl i nadále hnacím motorem nervozity na finančních trzích. Nepříliš přesvědčivé statistiky z Evropy i ze zámoří následně negativní náladu ještě umocnily. Obecně se nedařilo rizikovým aktivům. Oslabovaly akcie, komodity, středoevropské měny i euro vůči americkému dolaru. Směrem vzhůru se naopak šplhaly výnosy jihoevropských státních dluhopisů. Z napjaté atmosféry těžily již tradiční „bezpečné“ instrumenty jako americký dolar, japonský jen nebo státní dluhopisy USA či Německa.

Definitivně padla naděje, že se politické stranyŘecku dohodnou na společné vládě. Parlamentní volby se tak budou opakovat. Vše se musí stihnout do konce června. Do té doby má totiž Řecko peníze na provoz státu. Strach v zemi je enormní. Lidé vybírají vklady z bank a podobně jako bankéři v Londýně se připravují na odchod země z eurozóny. Pravděpodobnost, že ten nastane, totiž dále roste a nic na tom nemění ani rétorika evropských politiků, že Řecko v euroklubu chtějí. Na rozuzlení si však pravděpodobně budeme muset počkat na začátek léta. To tak může být pěkně horké. Lavina, kterou by odchod Řeckaeurozóny způsobil, by nepochybně zasáhla i další jihoevropské země a osud společné evropské měny v původní podobě by tak mohl být definitivně zpečetěn.

Klíčovou ekonomickou událostí na domácí scéně bylo zveřejnění výsledku domácího hospodářství za první čtvrtletí letošního roku. Ten předčil všechna očekávání. Tak výrazný propad HDP totiž nikdo nečekal. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím loňského roku ekonomika poklesla o 1,0 % a v meziročním srovnání byl výsledek na vlas stejný, tedy opět pokles o 1,0 %. Údaj o HDP je však nutno brát s určitou rezervou, protože se jedná o předběžný odhad. Detailní struktura HDP ještě není známa, avšak důvody poklesu, které Český statistický úřad zveřejnil, budí spekulace. Měsíční data totiž ukazovala na stagnaci ekonomiky, německé hospodářství rostlo a obrovský (téměř 100 mld. korun) byl i přebytek obchodní bilance. To však nic nemění na faktu, že se ČR zařadila v údaji o růstu HDP na evropský chvost. Debata o tristním vývoji ekonomiky byla následně razantně utnuta milióny nalezené v krabici od vína. To už je však jiná kapitola.

Koruně se nedařilo a především v první polovině týdne výrazně ztrácela. Na měnovém páru s eurem z pondělních ranních hodnot kolem 25,20 CZK/EUR postupně oslabovala a během středečního rána se obchodovalo dokonce nad úrovní 25,70 CZK/EUR. To jsou nejslabší hodnoty české měny za poslední čtyři měsíce. Druhá polovina týdne již byla z pohledu koruny úspěšnější a ta větší část svých ztrát smazala. V pátek kolem 13 hodiny bylo na mezibankovním trhu možné koupit euro za 25 korun a 37 haléřů. Výraznější ztráty si koruna připsala vůči americkému dolaru, kde se těsně přiblížila minimům z počátku ledna letošního roku. V druhé polovině týdne se obchodovalo převážně nad hranicí 20 CZK/USD. Rostoucí napětí na finančních trzích se výrazně promítá i na obchodování s českou měnou. V následujících týdnech je tak nutno počítat se zvýšenou rozkolísaností koruny. Pravděpodobněji se nyní jeví varianta jejího dalšího oslabování vůči oběma výše uvedeným měnám.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688