Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  18.05.2012 14:28:17

IPO Facebooku: budete mít štěstí, pokud se vám ho podaří koupit. Pokud ne, držte se stranou.

Gratuluji, pokud se vám podaří získat akcie Facebooku v rámci IPO. Pokud štěstí mít nebudete, držte se stranou do doby než skončí šílenství, ve kterém se investoři budou snažit nakoupit za jakoukoliv cenu. To ostatně zaznělo i od Steva Wozniaka, spoluzakladatele firmy Apple, že se bude snažit investovat do Facebooku za každou cenu.

 

Pokud se podíváme zpětně na technologické IPO, vydělali investoři zejména v okamžiku, kdy se akcie začala obchodovat. V průměru představuje zisk po prvním obchodním dni 45 procent. To samé už ale nelze říct o investorech, kteří nakoupili až po prvním dni veřejného obchodování. Pokud jste si tu samou akcii koupili další den, ztratili jste v průměru 7 procent v porovnání s 34 procenty, které jste mohli mít v případě, že byste koupili již IPO. To je celkem významný rozdíl ve výši 41 procent! Proto bylo dobré držet IPO, ale pokud jste se k němu nedostali, dobré to nebylo. 

Ten samý výsledek dostaneme, pokud sledujeme výkonnost IPO v průběhu 1,3 a 6 měsíců. Takže jakou lekci nám naděluje historie? Pokud máte možnost dostat se k IPO Facebooku, jsou šance dobré, pokud tuto možnost nemáte, počkejte, až hysterie odezní.

 Náznakem toho, že Facebook může první den letět strmě vzhůru, je skutečnost, že investiční bankéři zvýšili oceňovací pásmo pro IPO stejně jako podíl akcií. To znamená, že je zde po IPO ukrytá velká poptávka. Poptávka, které bude uspokojena, jakmile se akcie začne obchodovat. V tomto případě ohodnocení a fundament nehraje krátkodobě roli, je to o tom, kdo vstoupí do obchodu jako větší blázen v očekávání, že akcii pak prodá ještě většímu bláznovi, než je on sám.

Takže pokud chcete koupit akcie Facebooku a neseženete je jako IPO, nesnažte se je získat za každou cenu první den. Nechce horkou hlavu vychladnout a počkejte, až cena klesne. Historický vývoj sice není zárukou, ale pokud se bude opakovat, může vám to uchránit část peněz.

Matt Bolduc, akciový stratég Saxo Bank

P.S. Jen tak pro zábavu, myslím, že cena Facebooku může první den snadno vyrůst o 30-40 procent...

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688