TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.05.2012 13:00:10

Grémium ČSSD vyzvalo Ratha, aby se vzdal poslaneckého mandátu (18.5.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Politické grémium sociální demokracie po svém pátečním jednání vyzvalo bývalého hejtmana Davida Ratha, aby se vzdal svého poslaneckého mandátu, a zároveň navrhlo předsednictvu strany pozastavit členství Kateřině Pancové a Petru Kottovi. Po jednání grémia to uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Dnes se poprvé od události, která se týká zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha, sešlo politické grémium ČSSD. Zabývali jsme se vzniklou situací, pokládáme ji za velmi vážnou," uvedl v pátek šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

"Politické grémium vyzvalo poslance Ratha, aby se vzdal svého poslaneckého mandátu. Vzali jsme zároveň na vědomí to, že již vystoupil z ČSSD. Obvinění proti Davidu Rathovi jsou natolik závažná, že není možné, aby pokračoval ve výkonu jakékoliv veřejné funkce," prohlásil Sobotka.

Podle něj by měl Rath odejít z politiky a hájit se před soudem jako jakýkoliv jiný občan.

"Grémium také navrhlo předsednictvu strany pozastavit členství dalších dvou členů, je to Kateřina Pancová a Petr Kott," doplnil Sobotka s tím, že na odpoledne pozvalo vedení do Lidového domu ještě předsedu středočeské organizace strany Richarda Dolejše a zastupující hejtmanku Středočeského kraje Zuzanu Moravčíkovou.

S nimi chce grémium hovořit o opatřeních, která se budou přijímat ve Středočeském kraji, tedy například o kontrole poskytování dotací z EU a systému zadávání veřejných zakázek v kraji. Řeč bude také o situaci v tamní krajské organizaci a postupu, který zvolí regionální vedení při změnách kandidátky.

Možné je i to, že Dolejš po odpoledním předsednictvu strany rezignuje na post předsedy středočeské krajské organizace. To nevyloučil ani Bohuslav Sobotka, i vedení regionu podle něj musí na Rathovu kauzu adekvátně reagovat: "Pro nás je důležité, kdy a jak se rozhodne o další podobě vedení krajské organizace ČSSD ve Středočeském kraji. Je evidentní, že ta situace, ke které došlo, je závažná, a musí na ni reagovat nejenom vedení sociální demokracie, ale musí na ni také adekvátním způsobem reagovat vedení středočeské krajské organizace."

Sobotka na pátečním brífinku také odmítl jako nepodložené a účelové spekulace, že by současné problémy bývalého středočeského hejtmana mohly souviset s financováním sociální demokracie. Podle vedení ČSSD je stranické financování zcela transparentní.

"Vzhledem k tomu, že David Rath odešel ze sociální demokracie, rezignoval na funkci středočeského hejtmana a odešel ze středočeského zastupitelstva, a podle našeho názoru by měl také odejít z Poslanecké sněmovny, tak v okamžiku, kdy takto končí své politické angažmá, tak není žádný důvod, aby sociální demokracie nadále komentovala jeho výroky," uzavřel Sobotka.

Rath je obviněný z přijetí sedmimilionového úplatku a jeho případem se již v úterý má zabývat mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny. Exministr zdravotnictví, bývalý hejtman a současný poslanec byl zadržen v pondělí večer bezprostředně poté, co přijal sedm milionů korun v hotovosti. Rath se brání tím, že věc má politický podtext a v krabici měl dostat víno.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688