TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  17.05.2012 04:00:05

Chystá se finální ocenění emise akcií Facebooku

NEW YORK (MEDIAFAX) - Finální ocenění emise akcií dominantní světové sociální sítě Facebook je stanoveno na čtvrtek. Emise, která už je údajně přeupsána, by měla na horní hranici stanoveného upisovacího pásma vynést až 12,8 miliardy dolarů, což je historicky největší primární úpis internetové společnosti.

Facebook disponuje 900 miliony aktivních uživatelů na měsíční bázi, přibližně 500 milionů z nich používá Facebook denně, přičemž k přístupu využívají i mobilní zařízení. Počáteční rapidní růst uživatelské základny v posledních kvartálech citelně přibrzdil, což je dáno zejména saturovaností trhu.

"Facebook generuje své tržby zejména dvěma kanály. Tím dominantním jsou příjmy z reklamy, která může být díky ochotě uživatelů sdělovat o sobě velké množství marketingově zajímavých informací poměrně přesně zacílená. Druhým kanálem tvořícím tržby jsou poplatky z prodeje virtuálního zboží," uvedl analytik Patria Finance Branislav Soták s tím, že Facebook si účtuje poplatky, které reprezentují určité procento z ceny prodaného virtuálního zboží přes aplikace třetích stran, dominantním jsou z tohoto pohledu příjmy z online her.

Finální ocenění emise je podle Sotáka stanoveno na čtvrtek 17. května. "Upisovací cena by se podle v úterý firmou aktualizovaného cenového rozmezí měla pohybovat mezi 34 a 38 dolary za akcii, zatímco dříve se počítalo s rozmezím 28 až 35 dolarů za akcii. Předmětem emise je 337 415 352 kusů kmenových akcií třídy A, z toho 180 milionů dává do prodeje samotná společnost, zbylých 157,4 milionu stávající akcionáři," řekl Soták.

Společnost by podle agentury Bloomberg mohla být ohodnocena na 104,2 miliardy dolarů.

Prakticky veškerá rizika i příležitosti mají podle něj společného jmenovatele, kterým je očekávaný budoucí růst. "Relativní srovnání s konkurencí dopadá pro Facebook z hlediska valuace negativně," podotkl Soták.

Na to, aby se poměrové ukazatele Facebooku dostaly zhruba na hodnoty konkurence, by tržby, potažmo zisk, v příštích letech musely podle Sotáka narůst čtyř až pětinásobně.

"Pro ocenění společnosti jsme sestavili třístupňový diskontovaný cash flow model. Výsledkem modelu je férová hodnota akcií na úrovni 23 dolarů, což je pod spodní hranici zamýšleného upisovacího pásma. IPO (primární emise akcií - pozn. red.) se tudíž nedoporučujeme účastnit," dodal Soták.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út   8:20  Wall Street zahájila týden obdobně, jako zakončila ten minulý ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 17:45  Piedmont Lithium stoupá o 20 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688