Researsch (Conectium s.r.o.)
Akcie v ČR  |  16.05.2012 17:23:46

Vydání nových akcií KIT digital mohlo mít i jiný důvod, než uvádí společnost

Oznámení společnosti KIT digital o vydání 7 mil. akcií za kurz 4,17 USD, tj. za cenu prakticky na 4letých minimech, bylo jistě pro investory značným překvapením. Zvláště, když firma při vydání profit warningu v úvodu května nic takového nenaznačila. Investoři se tak společně s výsledky za 1Q dozvěděli bez bližších podrobností o úpisu pro „institucionální investory“ navíc ještě i s warranty na dalších 5,25 mil. akcií za kurz 5 USD. Kdo akcie získal či zda warranty mají nějaké časové omezení, se investoři nedozvěděli.

Nyní však došlo ke zveřejnění další regulatorní zprávy, tentokrát týkající se dalšího navýšení podílu okolo osoby Seth W. Hamota. Společnost Costa Brava totiž v období od 30.4 do 15.5. nakoupila na trhu dalších celkem 755,5 tis. akcií za kurzy v rozmezí cca 4,18-6,72 USD. Skupina tak dále navýšila podíl v KITD z předchozích 5 % na 6,6 %. Zároveň s oznámením společnost uvedla, že firmě navrhla do představenstva 6 kandidátů, jako nezávislých ředitelů, které chce firma prosadit na valné hromadě. Tři z nich již firma doporučila v dubnovém oznámení, kdy zmiňovala i schůzku s vedením společnosti a kdy oznamovala získání 5 % podílu ve společnosti.

Dle mého názoru tak navýšení emise může mít vlastně jiný, prozaický důvod, než aktuální potřebu kapitálu k rozvoji byznysu KITD. Současné vedení se tak může společně se spřízněnými osobami snažit zajistit si své pozice, příp. právě omezit vstup „cizích“ členů do představenstva. Navyšování podílu W. Hamota totiž mohlo vyvolat u „rozhodujících“ akcionářů nervozitu ohledně jejich vlivu na společnost a proto došlo k „dohodě“ o navýšení emise. Akcionářům obecně totiž nebyla dána možnost zúčastnit se přednostně tohoto „tajného“ úpisu akcií za dle mého atraktivní cenu, resp. podmínek (získání warrantů).

Ohledně akcionářských práv, resp. vizí směrování společnosti z hlediska jednotlivých akcionářů je situace vlastně značně nepřehledná, když společnost v dubnu opustil bývalý CEO Tuzman, který je rovněž významným akcionářem. O jeho aktuálním „pohledu“ na společnost nejsou k dispozici informace.

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří Conectium.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688