TNBiz (TN.cz)
Investice  |  15.05.2012 18:25:11

E&Y: O nové investiční příležitosti nebude letos podle private equity investorů nouze

PRAHA (MEDIAFAX) - Šéfové private equity firem hodnotí globální ekonomický výhled s opatrným optimismem. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu investiční důvěry provedeného mezi 150 private equity investory, kteří zastupovali private equity firmy z 22 zemí včetně České republiky zveřejněného společností E&Y v úterý.

Hodnocení regionů vykázalo značné rozdíly. Zatímco asijské a severoamerické private equity společnosti vidí další ekonomický vývoj svých regionů optimisticky, respondenti ze západní Evropy jsou méně pozitivní a ekonomiku hodnotí jako "mírně klesající". Celých 48 procent globálních respondentů očekává, že počet investičních příležitostí během následujících 12 měsíců poroste. Opačný, pesimistický názor zastává pouze šest procent.

Private equity investoři v ČR jsou v ročním výhledu o něco skeptičtější, a to zejména kvůli špatné dostupnosti akvizičního financování a situaci v eurozóně. Přesto 80 procent private equity společností považuje množství investičních příležitostí v České republice za stabilní a podle 20 procent se jejich počet dokonce zvyšuje.

V roce 2012 významně posílila důvěra private equity investorů v pravděpodobnost dokončení realizovaných transakcí - podíl dotázaných private equity investorů, kteří jsou optimističtí nebo velmi optimističtí, vzrostl z 25 procent polovině roku 2011 na 44 procent v roce 2012. Téměř polovina respondentů předpokládá, že hodnota fúzí a akvizic poroste.

"Aktivita korporací v oblasti fúzí a akvizic je důležitým faktorem pro prosperující private equity sektor. Větší nabídka ze strany korporací je pro private equity investory pozitivním signálem, který svědčí o tom, že se ceny investic postupně stabilizují. Navíc roste důvěra v dostupnost úvěrů, které jsou důležitým předpokladem private equity transakcí," poznamenal Peter Wells, partner Ernst & Young pro oblast private equity v České republice a ve střední a jihovýchodní Evropě.

I když se dostupnost úvěrů zlepšuje, stále je to problém, který osloveným private equity investorům působí obavy, což souvisí především s vývojem v eurozóně. Necelé tři čtvrtiny z nich (70 %) mají nicméně v dostupnost úvěrů "vysokou" nebo "stabilní" důvěru. V Severní Americe je toto procento dokonce ještě vyšší, v dostupnost úvěrů věří devět desetin tamějších respondentů.

Obecně však kvalita investičních příležitostí od poloviny loňského roku mírně poklesla. Zatímco v minulém průzkumu hodnotilo svou důvěru v kvalitu investičních příležitostí jako "vysokou" nebo "velmi vysokou" 47 procent oslovených private equity investorů, nyní zastává tento názor pouze 37,5 procenta z nich. Naopak počet respondentů hodnotících kvalitu investičních příležitostí negativně se mírně zvýšil (z 11 % na 13 %). To svědčí o tom, že investiční trh není zcela stabilní vzhledem ke kolísající úrovni nabídek v oblasti akvizic.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688