TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  13.05.2012 18:33:46

Ekonomický týden ve světě bude ve znamení makrodat a jednání evropských ministrů financí

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden ve světě bude ve znamení makrodat a budou jednat také ministři financí eurozóny i celé Evropské unie. Eurostat oznámí předběžné údaje o vývoji ekonomiky eurozóny a EU v prvním čtvrtletí stejně jako Německo a Slovensko, očekávají se ale i další makrodata, a to i z USA.

Evropský statistický úřad Eurostat v pondělí zveřejní údaje o březnovém vývoji průmyslové výroby v eurozóně i celé Evropské unii. V únoru průmyslová produkce meziměsíčně vzrostla v eurozóně o 0,5 procenta a v rámci celé Evropské unie o 0,2 procenta. "Průmyslová produkce v březnu meziměsíčně v eurozóně vzrostla o 0,5 procenta. To představuje stagnaci míry růstu. Řekněme, že průmyslová produkce mírně vzroste díky novým objednávkám v průmyslu z konce minulého roku. V dalších měsících to již ale není příliš pravděpodobné," odhadl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

V pondělí budou mít ministři financí eurozóny, tedy tzv. Eurogroup, jednání. Očekává se, že se bude točit okolo situace Řecka. "Ministři financí budou řešit problémy s Řeckem. Asi se shodnou na tom, že je to špatné, ale že jim ty peníze stejně dají, protože už do nich investovali hodně peněz, a kdyby jim ty peníze nedali, potom by už Řekové nic nikdy nesplatili," řekl agentuře Mediafax Prokop.

Slovenský statistický úřad v pondělí zveřejní údaje o dubnovém vývoji tamních spotřebitelských cen. Inflace na Slovensku se v březnu stejně jako v předchozím měsíci meziročně zvýšila o 3,8 procenta. Slovenští statistici pak také v úterý zveřejní údaje o vývoji tamní ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku. V posledním čtvrtletí loňského roku vzrostla slovenská ekonomika meziročně o 3,4 procenta. Mezičtvrtletně slovenský hrubý domácí produkt (HDP) v posledním kvartálu loňského roku stoupl po sezonním očištění o 0,9 procenta.

Německý spolkový statistický úřad Destatis v úterý zveřejní předběžný odhad růstu tamní ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. V posledním čtvrtletí loňského roku tamní ekonomika mezikvartálně klesla o 0,2 procenta. V meziročním srovnání se výkon největší evropské ekonomiky ve čtvrtém kvartálu loňského roku zvýšil o 1,5 procenta. Řada ekonomů předpokládá, že v prvním čtvrtletí zastavila pokles.

I Eurostat v úterý zveřejní předběžný odhad vývoje ekonomiky eurozóny za první čtvrtletí letošního roku. V posledních třech měsících loňského roku se ekonomika eurozóny i celé Evropské unie mezičtvrtletně snížila shodně o 0,3 procenta. Meziroční pokles v posledním kvartálu loňského roku činil v eurozóně 0,7 procenta a v celé EU 0,9 procenta. "Problémových zemí v eurozóně přibývá. Jsou jimi hlavně Itálie a Španělsko. Ekonomika eurozóny tak poklesne na meziroční bázi o 0,2 procenta, stejně tak na mezikvartální bázi. Pro eurozónu to ale znamená výrazný propad," odhadl Prokop.

Ministři financí členských států Evropské unie se na úterním zasedání Ecofinu budou pravděpodobně opět zabývat zpřísněním kapitálových pravidel pro banky. Začátkem května ani po šestnáctihodinovém jednání dohody nedosáhli. Vzhledem k tomu, že se na jednání 2. května proti návrhům stavěla Británie, měli by ministři usilovat o dohodu na svém příštím zasedání, a to právě v úterý. Jádrem sporu byl na jejich poslední schůzce časový termín, od kterého mohou jednotlivé státy zpřísňovat kapitálové požadavky a přidávat své vlastní nad minimum stanovené Evropskou unií.

Výzkumný institut ZEW v úterý zveřejní údaje o květnovém vývoji ekonomického sentimentu investorů v Německu. V dubnu vzrostl index na 23,4 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od června roku 2010. Průzkum současných podmínek ZEW za duben vzrostl na 40,7 bodu z březnových 37,6 bodu, zatímco analytici očekávali zhoršení na 35 bodů.

V úterý dále americké ministerstvo obchodu zveřejní údaje o tamních maloobchodních tržbách v dubnu. V březnu maloobchodní obrat v USA nečekaně vzrostl o 0,8 procenta. Meziročně pak maloobchodní tržby Spojených států amerických v březnu vzrostly o 6,5 procenta.

Americké úřady také v úterý zveřejní údaje o dubnovém vývoji tamní inflace. V březnu se spotřebitelské ceny ve Spojených státech amerických meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta. Meziroční inflace v březnu podle údajů amerického ministerstva práce zpomalila na 2,7 procenta z únorových 2,9 procenta.

Ve středu Británie zveřejní data o nezaměstnanosti ke konci března. V únoru se míra nezaměstnanosti ve Velké Británii meziměsíčně snížila o 0,1 procentního bodu na 8,3 procenta.

Spojené státy americké ve středu zveřejní údaje o průmyslové výrobě v dubnu. V březnu americká průmyslová produkce stagnovala už druhý měsíc v řadě.

Eurostat ve středu zveřejní údaje o březnovém zahraničním obchodu eurozóny i celé Evropské unie. V únoru dosáhl přebytek obchodní bilance eurozóny 2,8 miliardy eur, zahraniční obchod celé EU ale skončil naopak v deficitu 9,4 miliardy eur.

Eurostat také ve středu zveřejní údaje o dubnovém vývoji inflace v eurozóně i v celé Evropské unii. Podle předběžného odhadu meziroční míra inflace v eurozóně v dubnu klesla na 2,6 procenta z březnových 2,7 procenta. V březnu meziroční růst spotřebních cen dosahoval v eurozóně 2,7 procenta a v rámci celé Evropské unie 2,9 procenta.

Německý spolkový statistický úřad zveřejní v pátek údaje o dubnovém vývoji cen průmyslových výrobců. Ty v březnu stouply meziměsíčně o 0,6 procenta, zatímco trhy čekaly růst o 0,4 procenta. Meziročně pak produkční ceny v Německu v březnu stouply podle tamního spolkového statistického úřadu o 3,3 procenta, když analytici očekávali růst jen o 3,1 procenta.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688