Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.05.2012 17:21:02

Strategie pro současné trhy: Držet hotovost a čekat


Chcete tip na bezkonkurenčně nejlepší investiční strategii všech dob, která vám zaručeně přinese zisk? Levně nakupte a draze prodejte! Návod to je na první pohled velmi jednoduchý, ale jak jej uvést do praxe na současných trzích?

 

SHORT: bezpečné státní dluhopisy a mladé trhy

 

LONG: evropské a japonské akcie

 

Pokud toto někomu dnes poradíte, asi bude mít pocit, že to v hlavě nemáte úplně v pořádku nebo si z něho střílíte. Tato strategie dnes vypadá přinejmenším silně riskantní, když ne přímo postavená na hlavu.

Evropa čelí mnoha hrozbám, které mohou akcie poslat výrazně níže. Žijeme ve světě, kde je akciová rally jen dojem uměle navozený zásahy centrálních bankéřů. Riziko náhlého zhroucení trhu je až příliš realistické.

Největší současná rizika pro akciové trhy
Největší současná rizika pro akciové trhy

Pokud jste levně nakoupili "bezpečné" dluhopisy, máte vyhráno! Budete mít v krizi co prodávat. Scénáře masivního propadu a pokračující silné rally v současnosti dělí jen tenká hranice. Nedá se očekávat, že současné "bezvětří" přetrvá delší dobu. S největší pravděpodobností se trh výrazně pohne jedním směrem.

Vyčkávat s hotovostí v ruce

Nemějte strach, že kvůli vyčkávání zmeškáte nějakou zásadní část nového trendu. Až se rozjetý vlak pohne a vy do něj naskočíte, budete mít jistotu, že vaše kroky neskončí fiaskem.

Jak se na současném trhu nezbláznit
Jak se na současném trhu nezbláznit

Klíčová je likvidita. A akcie jsou všeobecně považovány za velmi likvidní instrument. Proto zatím "seďte" na portfoliu amerických large-caps a udržujte expozici na drahých mladých trzích (například Brazílie). Sledujte výkyvy trhu a všímejte si signálů, kdy se klasický zvlněný graf začne měnit a vychylovat se do jednoho směru.

Pokud Brazílie spadne o 15 %, prodejte ji, s největší pravděpodobností bude totiž v nastoupeném trendu pokračovat (medvědí trh Brazílie by odůvodňovaly i fundamenty - čelí mnoha problémům - od kokainu a možnost vzniku násilné drogové války ve stylu Mexika po "spáry" ruské mafie).

Mladý trh, který je díky konsolidaci zajímavou nákupní příležitostí
Mladý trh, který je díky konsolidaci zajímavou nákupní příležitostí

Naproti tomu, pokud evropské nebo japonské akcie posílí o 15 %, jde o rozhodující býčí signál.

Nabízí se geografická arbitráž

Nadnárodní korporace jsou hodnoceny mnohem výše, pokud mají sídlo v USA, než když sídlí v Evropě nebo Japonsku. S ohledem na jejich diverzifikaci aktivit a globální působnost to ovšem nedává smysl. Evropské akcie trpí kvůli všeobecně pesimistickému výhledu na celý kontinent, ale mezinárodně působící firmy budou vydělávat bez ohledu na osud Evropy (jejich tržby pocházejí velkým dílem z ostatních částí světa). A pokud bude dokončena fiskální unie, může to důvěru investorů nevídaně vylepšit.

Podobně je na tom i japonský trh, zdecimovaný událostmi roku 2011, který je nyní obchodován pod účetní hodnotou. Potenciál pro případný růst je zde veliký.

Ruce pryč od nelikvidních aktiv!

 

Přece jen dnes existuje oblast, které se obloukem vyhněte, a to jakákoli aktiva, která jsou málo likvidní (a drahá). Jako příklad lze uvést veřejně neobchodované společnosti a venture (rizikový) kapitál. Ve vysoce volatilním světě nemá smysl investovat do něčeho, co může začít rychle klesat, a přitom to nelze snadno prodat.

Akcie jsou dnes dokonce bezpečnější než vysoce hodnocené dluhopisy. Aspoň v případě, že je váš investiční horizont delší než jen několik let. Když akcie potká medvědí trh, brzy ho zase vystřídá trh býčí, ale když úroky stoupnou z nuly, návrat na minima je otázkou mnoha let. Ztráty z dluhopisových portfolií proto nebudou jen na papíře, ale trvalé.

Nepokoušejte se časovat trh a být chytřejší než ostatní

Stejně se vám to na 99 % nepovede! Raději buďte bystří k dění na trzích, hbití v realizaci svých rozhodnutí, a především zůstaňte likvidní! Až se trh pohne jedním směrem, nebudete mít svázané ruce.

Na co vsadit na současném trhu? 5 investičních tipů
Na co vsadit na současném trhu? 5 investičních tipů

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688