TNBiz (TN.cz)
Investice  |  10.05.2012 14:50:10

Husák: Opozdí-li se aukce kmitočtů, operátoři budou dál odírat zákazníky na telefonech a internetu

BRNO (MEDIAFAX) - Místopředseda parlamentního hospodářského výboru Jan Husák (TOP 09) ve čtvrtek odmítl odkládání aukce na kmitočty po analogovém televizním vysílání, které požaduje Informační institut. Oddalování aukcí umožní operátorům udržovat přemrštěné ceny za mobilní volání a internet, řekl agentuře Mediafax.

Plánovaná aukce kmitočtů má podle Husáka rozhýbat "zatuchlý český telekomunikační rybník", ideálně vstupem nového mobilního operátora. "Pokud však Český telekomunikační úřad neprovede aukci kvalitně a transparentně, negativní důsledky včetně vysokých cen poneseme v Česku minimálně ještě dalších patnáct let," varoval poslanec.

Podle Husáka lze snížit ceny za mobilní volání a internet jedině zvýšením konkurence. Již v pátek přitom skončí lhůta veřejné konzultace k podmínkám aukce na kmitočty digitální dividendy. Jejím cílem je zajistit lidem i firmám špičkové služby vysokorychlostního internetu. Informační institut ale podle Husáka požádal o odložení této aukce až do doby, než bude hotová analýza, která zjistí, zda je telekomunikační trh v Česku konkurenční nebo ne.

"Považuji odložení aukce za nesmyslný krok, který jen napomůže stávajícím operátorům udržet si co nejdéle své dlouhodobě vysoké marže," řekl Mediafaxu Husák, který je zároveň předsedou sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl.

Informační institut si podle poslance plete hrušky s jablky. "Analýza je regulační nástroj, kdežto aukce je způsob distribuce kmitočtů tyto dvě věci spolu nesouvisí, a proto není důvod aukci zpožďovat," vysvětlil Husák. "Na základě zahraničních zkušeností lze dokázat, že čím později aukce proběhne, tím méně nových hráčů se hlásí a tím méně peněz Česká republika v aukci získá," doplnil.

ČTÚ podle Husáka nesmí promarnit šanci a musí přilákat na český telekomunikační rybník novou dravou štiku. Odložení aukce odloží start výstavby infrastruktury. "Na odložení by doplatila nejen města, ale i venkov. Venkovské oblasti jsou nyní vyloučeny z možnosti využívání mobilního rychlého internetu, protože zde není 3G pokrytí," tvrdí Husák. A všichni tři čeští operátoři se podle něj už v minulosti vyjádřili v tom smyslu, že internetem 3G pokryjí maximálně 80-85 procent obyvatel, což představuje pouze cca 30-40 procentech pokrytí území.

Slibované pokrytí však není podle Husáka lidem v Česku ani po deseti letech k dispozici. "Máme dokonce horší pokrytí než například v chudším a hornatějším Rumunsku," tvrdí Husák, který chce podle vlastních slov nyní zabránit, aby se tato negativní situace znovu zopakovala: "Při aukci na kmitočty po analogovém vysílání nyní ČTÚ musí zajistit rovné podmínky pro všechny účastníky, ale i vytvoření dostatečného prostoru pro vstup nového mobilního operátora. Jeho aktivity na našem území by nepochybně vedly k rozhýbání zamrzlého trhu s mobilními službami a následně i ke snížení nehorázně vysokých cen za volání, které tu máme," konstatoval Husák.

Podle parlamentního experta TOP 09 na komunikaci a informační technologie je zapotřebí pro nového operátora zajistit sdílení infrastruktury současných operátorů, uložit jim povinnost národního roamingu a prosadit povinnost velkoobchodní nabídky. "Jedině tak můžeme i v době krize nového operátora nalákat," shrnul Husák.

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688