TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.05.2012 03:50:16

Vládu čeká jednání o hazardu, vězeňství i evropských fondech

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový zákon o provozování sázkových her, požadavek na 940 milionů korun navíc pro Vězeňskou službu ČR i novinky pro čerpání peněz z fondů EU bude mít ve středu na programu vláda Petra Nečase (ODS). Premiér navíc kvůli jmenování nového ministra školství navštíví v době zasedání Pražský hrad.

Komplexní úpravu pravidel hazardu budou mít ministři na stole už počtvrté. Zákon má stanovit regule pro provozovatele loterií, omezit internetové sázení a zkrátit čas pro vykázání videoterminálů z obecního území.

"Předloha byla přerušena se stoprocentní dohodou," přiblížil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) výsledek posledního projednání normy ze 4. dubna. "Asi nejzásadnější změna, která byla dohodnuta, je ta, že tříleté přechodné období, které je dnes stanoveno jako ochranná lhůta pro videoterminály, bude zkráceno na šest měsíců," dodal.

Návrh poprvé podrobně vymezuje pravidla a podmínky zejména u internetových kurzovních sázek. Jejich provozovatel bude muset zajistit, aby měl specializovaný finanční úřad dálkový a nepřetržitý přístup ke všem herním a finančním datům nezbytným pro výkon správního dozoru. Norma si tak klade za cíl zohlednit technický vývoj a rozmach internetu.

Povinností provozovatele internetových kurzových sázek bude zajistit, že všechny transakce související s uskutečněním každé hry budou chronologicky evidované technickým herním zařízením. Způsob zadávání a vyhodnocování jedné hry musí být jednotný, nezpochybnitelný a neovlivnitelný zásahem provozovatele nebo třetí osoby.

Norma v základních obrysech přejímá ustanovení, na kterých se tehdejší vládní koalice shodla na konci loňského roku a která platí od 1. ledna 2012. Provozovatelé sázkových her budou mít například dál povinnost odvádět státu a obcím 20 procent z částky, o kterou se liší přijaté sázky od vyplacených výher.

Na programu Nečasova kabinetu je také žádost ministra spravedlnosti na posílení letošního rozpočtu Vězeňské služby ČR (VS) téměř o miliardu korun. Při současném objemu prostředků je VS podle svých propočtů schopná zabezpečit řádný chod věznic, vazebních věznic a zabezpečujících prvků pouze do poloviny letošního července.

"Bez posílení rozpočtu lze očekávat především zvýšené napětí ve věznicích a vazebních věznicích v souvislosti s neplněním zákonných povinností ve vztahu k vězněným osobám, podstatné zhoršení bezpečnostní situace a v polovině roku i celkový kolaps vězeňství," uvedli předkladatelé.

Dalším důsledkem nedostatku peněz ve vězeňství mají být pak výtky a kritika ze strany ombudsmana, zmocněnkyně vlády pro lidská práva a Evropského výboru pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT).

Pokud vláda zavře před situací oči, může to mít podle VS "nedozírné následky, například v podobě hromadného vystoupení (útěku) vězněných osob". Současně se tak zvyšují nároky na bezpečnost výkonu služby a nároky na dodržování zásad zacházení s vězni. S tím souvisí i nutné navýšení vězeňského personálu.

Důležitým bodem jednání vlády bude také posouzení záměru na sjednocení roztříštěné kontroly čerpání peněz z fondů Evropské unie pod hlavičku ministerstva financí. Změna je klíčovou podmínkou pro to, aby do Česka po 30. červnu začaly znovu proudit miliardy korun pozastavené v Bruselu.

Evropská komise (EK) a Evropský účetní dvůr (EÚD) po Česku požadují změnu auditního systému u prostředků poskytovaných ze strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a Evropského rybářského fondu.

Návrh ministerstva financí počítá s centralizací pověřených subjektů auditního orgánu do struktury auditu na rezortu Miroslava Kalouska (TOP 09). Jeho cílem je ubezpečit EK a EÚD o tom, že kontrola využití peněz z Bruselu probíhá dostatečně nezávisle a s optimálním personálním zabezpečením.

S evropskými fondy souvisí také materiál ministerstva pro místní rozvoj, který popisuje proces výběru zaměstnanců implementujících fondy EU a stanovuje i sankce pro nedodržení předepsaných postupů.

Nová metodika kromě popisu procesu výběru zaměstnanců a zveřejňování inzerátů na volné pozice řeší také důsledky porušení postupů a udělování sankcí za nedodržení postupů v ní uvedených.

Dokument má být závazný pro všechna ministerstva implementující strukturální fondy a Fond soudržnosti. Doporučující charakter budou mít pravidla pro pražského primátora, předsedy Regionálních rad regionů soudržnosti a pro ministra zemědělství.

Vláda projedná také úpravu, podle které by Česko zvýšilo své nouzové zásoby ropy ze současných 90 na 120 dní. Náklady na dodatečný měsíc rezerv by zaplatila nová daň z benzinu a nafty. S předloženým řešením ale nesouhlasí ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), který ho na vládu nese.

Nečasův kabinet se má zabývat i novelou občanského soudního řádu. Cílem normy je zajistit vyšší efektivitu občanského soudního řízení, snížení administrativní zátěže soudů a další elektronizaci justice. Úprava má podle představ ministerstva spravedlnosti odstranit nejpalčivější problémy, které postihují současné řízení před civilními soudy.

Ministři projednají také vytvoření Národního programu pro ochranu genofondu lesů. Program by měl zvýšit odbornou ochranu a reprodukci genofondu lesních dřevin. Podle návrhu ministerstva zemědělství by ho koordinoval Ústav pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688