Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Podílové fondy  |  27.04.2012 18:57:35

Jiří Paták: Chytrý investor dává přednost internetu


Moderní člověk nemá čas obcházet banky a pojišťovny. A vysedávat s bankéřem nebo finančním poradcem v pracovní době si už nemůže dovolit vůbec, říká Jiří Paták, ředitel portálu Chytrýhonza.cz, který se jako první v České republice pustil do online zprostředkování investic.

Situace na finančním trhu stále není příliš optimistická. Rozhodně si dovedu představit, že bych spouštěl investování online v mnohem příhodnější době. Proč jste nepočkali, až se karta obrátí?

Jiří Paták (JP): Důvěra v investování do podílových fondů je dnes nízká. Když několik let posloucháte samé špatné zprávy o ekonomice, podepíše se to na vaší důvěře ve finanční trhy. Rozumím, proč raději uložíte peníze v bance s pevným úrokem. Paradoxně však krize financím online pomohla. Jakmile se o své peníze bojím, mám tendenci shánět více informací a porovnávat. Rozhodně neskočím po první nabídce, kterou dostanu. A to k nám přivádí řadu nových uživatelů, včetně zájemců o investování.

Hledání informací o investování na internetu není nic nového. Potenciální investor musí mít i jinou motivaci.

JP: Podobný nástroj pro srovnání investičních nástrojů jinde na trhu nenajdete, takže v tom máme velkou výhodu. Uznávám, že nakonec investora přiměje zůstat také cena. V době, kdy člověk přechází k nové bance i kvůli stokorunovému poplatku, je jasné, že podobně přistoupí i k investování. Rozdíl na vstupním poplatku v řádu tisíců je obrovská motivace.

Co vlastně rozhodlo o úspěchu Chytrého Honzy v jiných produktech? Byla to vždy cena?

JP: Cena je jeden ze tří hlavních pilířů. Těmi zbylými jsou rychlost a objektivita. Moderní člověk nemá čas obcházet banky a pojišťovny. Vysedávat s bankéřem nebo finančním poradcem v pracovní době si už nemůže dovolit vůbec. Většina lidí vám řekne, že nejlépe se osobní finance řeší z klidu domova. Proto je internet ideálním řešením – celý trh na jednom místě. Během několika kliknutí získám nejlepší cestovní pojištění, půjčku, případně právě podílový fond nebo fyzické zlato.

Vše na internetu je rychlejší a levnější, ale co spolehlivost, důvěra?

JP: Na našem portálu působí drtivá většina pojišťoven, bank, brokerů a investičních společností. To samotné je zárukou, že se na naše služby může zákazník spolehnout. Dokonce bych řekl, že internet dokáže být spolehlivější než jiné prodejní kanály. Srovnání je objektivní a srozumitelné. To zabrání situaci, kdy si zákazník koupí nevhodný nebo příliš drahý finanční produkt. Není vystaven tlaku obchodníka a na rozhodnutí má tolik času, kolik potřebuje. Proto o důvěře lidí nepochybuji ani v investování. Navíc se nabídka u Chytrého Honzy skládá jen z "čistých investic", které nejsou navázány na další, například pojišťovací produkty, což dělá investování objektivnějším.

Jaká máte od projektu online investic očekávání?

JP: V očekáváních jsem konzervativní. Nejdůležitějším cílem pro letošní rok je projekt úspěšně spustit a rozšířit myšlenku investování do fondů a dalších investičních produktů po internetu jako takovou. Žádná podobná iniciativa na trhu nebyla a není. Být průkopníkem je běh na dlouhou trať.

Pojďme se podívat na čísla. Jak rychle se povedlo spustit jiné produkty a kolik zákazníků vám přinesly?

JP: S tím spouštěním projektů ve špatnou dobu máme docela dobré zkušenosti (smích). Honzovu hypotéku jsme spustili uprostřed nejhlubší hypotéční krize. Přesto se připojila většina bank a stovky poradců. Dneska každý druhý žadatel o hypotéku zavítá na náš portál. Celkově dnes Honzu navštěvuje přes 150 tisíc lidí měsíčně a v březnu jsme registrovali přes 10 tisíc objednávek. Investice jsou ovšem tvrdý oříšek a potrvá dlouho, než se dostaneme na úroveň ostatních produktů.

A do čeho zainvestujete s nižšími poplatky vy sám?

JP: Mým favoritem je J&T Komoditní fond. Zajímavou alternativou je i Dividendový fond korporátních dluhopisů od Generali PPF Invest, s přítelkyní uvažujeme o pravidelných menších investicích do fyzického zlata.

 

Online investování: Chytrá a přehledná možnost pro všechny drobné investory
Online investování: Chytrá a přehledná možnost pro všechny drobné investory

Čtěte také:

  1. Kouzlo korelace: Takové dvojice byste nečekali
  2. Je zlato vhodná investice v době vrcholu býčího akciového trhu?
  3. Co říkají svíčky o průběhu obchodování v jednotlivých dnech?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688