Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  23.04.2012 17:04:07

Pondělní krveprolití - investorům se otevřeli oči

Začátek nového týdne na sebe nepřenesl relativně pozitivní sentiment z pátečního obchodování a trhy otevíraly v červeném. Hlavní příčinou bylo zveřejnění neuspokojivých makrodat z čínského průmyslu, konkrétně PMIprůmyslu dle HSBC, které se  drží pod padesátibodovou hranicí.  Další ranou bylo vydání dat z obdobné oblasti v Německu. Ukazatel PMI v průmyslu byl nejhorší od poloviny roku 2009, hodnota 46,3 bodů, při očekávání 49 bodů. Jelikož je Německo bráno jako motor EZ, negativní reakce na sebe nenechala dlouho čekat a investoři spustili výprodej. Následující PMI za celou EZ jenom potvrdilo zhoršující se kondici evropského průmyslu. Očekávání na 48 bodech nebylo naplněno a report na 46 bodech jenom prohloubil ztráty.

Další nepříjemnou zprávou pro celou eurozónu je pád nizozemské vlády. Hlavním důvodem jsou neshody politiků na tamních úsporných opatřeních. Současná vláda podporovala politiku EU a také byla  velkým spojencem Německa.

Přes víkend zasedal MMF. Výsledek přinesl zvýšení závazků zemí ve fondu o 430 mld. USD, kdy 400 mld. USD bylo kritickou hranicí.  Musíme zmínit, že původní záměr ze začátku roku bylo navýšit fond až o 600 mld. USD. USA a Kanada odmítli navýšit svoje závazky.

Z korporátních zpráv investory bude zajímat zítřejší zveřejnění výsledků společnosti  Apple, od které se čeká 50% nárůst jak na tržbách, tak na zisku. Objevily se také zprávy o možném nedostatku dílů pro výrobu iPhonů a iPhodů. Jestliže nebudou naplněna vysoká očekávání, je dosti pravděpodobné, že u akcií budeme pozorovat velký propad z vysokých hodnot. Příležitost k nákupu? Uvidíme.

Aktuálně se index DAX obchoduje na hodnotě 6.515 bodů (-3,5%), S&P 1.361 bodů(-1,3%), PX zavřel na hodnotě 911,4 bodů(-1,67%).

Celkově je na trzích vidět, že investorům se otevřely oči a začínají opět vnímat rizika a hrozby, která po novém roce úplně ignorovali. Dát výhled na delší období je velice obtížné, nicméně volatilita, která se opět vrátila na trhy, bude podle mého názoru ještě nějaký čas pokračovat.  







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688