TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  23.04.2012 12:40:16

Roland Berger: Čínský automobilový trh pokračuje v předhánění ostatních (23.4.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Z Číny se stalo jedno z nejdůležitějších odbytišť pro evropské automobilky a tento trend pokračuje i dále. Vyplývá to ze studie "Vliv Číny na automobilový průmysl ve střední Evropě" od společnosti Roland Berger Strategy Consultant, vydané v pondělí při zahájení pekingského autosalonu.

Studie také upozorňuje na to, že automobilky ze střední Evropy se dostávají čím dál tím více pod tlak kvůli čínským firmám (SAIC, Changan, Geelzy-Volvo atd.). Správná strategie rozhodne o tom, jestli a do jaké míry se automobilky a jejich dodavatelé ze střední Evropy prosadí, a jakou pozici si vybudují. Další výzvou je fakt, že čínský trh je roztříštěn. Nicméně ambiciózní čínská pětiletka s cíli efektivních využívání zdrojů a udržitelnosti znamená příležitost pro evropské know-how v oblasti hybridních a elektromobilů.

"Čísla v Číně stále rostou, a to výrazně. V roce 2018 bude trh s osobními automobily v Číně dvojnásobný oproti trhu v USA, nebo západní Evropě," poznamenal Rupert Petry, autor studie a řídící partner Vídeňské kanceláře společnosti Roland Berger. Osmiprocentní roční nárůst zde znamená přírůstek 33 milionů osobních vozů. Evropští výrobci tím získali významné podíly na trhu: "VW už nyní prodává 30 procent ze své celkové výroby v Číně. Na druhou stranu je už pět automobilek z Číny jako SAIC, Changan, Geely-Volvo, Chery a Dongfeng mezi Top 20 automobilkami na světě. Tento trend je navíc rostoucí," doplnil Petry.

Čínský automobilový se v jednotlivých regionech velmi liší. Na východním pobřeží dominuje luxusní segment, a tím je dobrým odbytištěm zejména pro německé automobilky. Na západě a ve vnitrozemí převažují menší a kompaktní vozy. "Všeobecně rostoucí příjem zvyšuje poptávku po osobních vozech. Příplatkové výbavy, zejména v oblasti ´info a zábava´ jsou velmi poptávány," podotkl Petry.

Pro automobilky a jejich dodavatele ve střední Evropě budou mít strategické pozice v Číně v nadcházejících letech obrovský význam. Zejména jde o výstavbu dalších výrobních kapacit. "Nepočítáme s relokací současné výrobní kapacity ze střední a východní Evropy, ale s výstavbou dodatečné kapacity. Samozřejmě bude záležet na lokálních požadavcích a právním rámci. Evropané musejí pro čínský trh vyvinout nové modely a to ve všech segmentech," domnívá se Petry, podle kterého je General Motors (GM) s místní nezávislou organizační strukturou dobrým příkladem pro dobrou strategii v Číně, včetně výzkumu, vývoje a "GM univerzity".

Evropské automobilky podle studie čím dál tím více očekávají, že je jejich dodavatelé budou doprovázet i do Číny to se týká také firem v Rakousku a střední Evropě. "Je to proto, že přístup ke stále důležitějším čínským dodavatelům není ze zahraničí možný. Stále více evropských a amerických dodavatelů (např. Bosch a Manga) má už svá R&D centra v Asii," píše se ve studii.

Také středoevropští výrobci jsou aktivní. Přibývají joint ventures s místními výrobci a to především v segmentu užitkových vozů. "V tomto segmentu vytvořili strategické partnerství Mercedes a MAN. V Číně si od toho slibují pokroky v designu, snížení emisí a celkově dosažení evropských standardů," vysvětlil Petry.

V následujících letech budou čínské automobilky vstupovat na evropský trh ojediněle a s rozvahou. "To je dáno chybějícími technologiemi. Dále budou dostatečně zaneprázdněni růstem na svém domácím trhu. Proto by pro ně bylo velmi složité zajistit financování nových závodů a distribučních sítí v Evropě. Neočekáváme tedy žádné investiční vlny z Číny do střední a východní Evropy," upozorňuje Petry. Podle něj bude do roku 2018 tvořit podíl čínských automobilek na evropském trhu necelé jedno procento. "Jistá expanze ale už začala: Greatwall, Chery a FAW už mají pobočky v Jižní Americe, Africe, střední a východní Evropě a jihovýchodní Asii," poznamenal Petry.

Podobně to vypadá i v případě čínských dodavatelů. V Evropě investují jen sporadicky, většinou z důvodu nákupu technologií. "V delším horizontu jsou ale investice ve střední Evropě možné, zejména u montážního sektoru. Zde má region střední a východní Evropy velmi dobré jméno a to i v Asii," myslí si Petry.

Čínský automobilový trh se 14 značkami není příliš homogenní. Kvůli silnému růstu v uplynulých dvou letech dochází nyní ke konsolidaci. Do toho se plete také čínská vláda. V aktuální pětiletce (2011-2015) schválili orgány nové zákony, které zvýhodňují místní automobilky. V budoucnu mohou ale evropské automobilky zabodovat. "V oblasti efektivního využití energie dojde v následujících letech ke snížení spotřeby pohonných hmot o jednu pětinu díky hybridům a elektromobilům. A tady mají automobilky ze střední Evropy významnou konkurenční výhodu oproti čínským automobilkám. Je to také velká šance pro rakouské dodavatele," domnívá se Petry. Čína má totiž ambiciózní plán: podle pětiletky se má do roku 2015 snížit exhalace CO2 o 30 procent.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688