TNBiz (TN.cz)
Investice  |  18.04.2012 12:45:05

Průzkum: Přes 60 procent celkové nabídky nových bytů v Praze tvoří malé byty

PRAHA (MEDIAFAX) - V Praze aktuálně nabízejí developeři k prodeji téměř 6800 volných nových bytů v různých stádiích realizace, přitom malé byty o dispozicích 1+kk a 2+kk zaujímají více než tři pětiny celé pražské nabídky. Vyplývá to z průzkumu developerské společnosti Ekospol zveřejněného ve středu.

V developerských projektech s 50 a více byty, které tvoří přes 80 procent celého pražského trhu, bylo ke konci prvního čtvrtletí letošního roku nabízeno celkem 6779 volných bytů. Toto číslo zahrnuje jak byty tzv. "na papíře", tak i ve výstavbě, či byty už dokončené.

Více než tři pětiny (60,48 %) všech nabízených bytů tvoří malé byty o dispozici 1+kk a 2+kk. Jednoznačně nejvíce je přitom dvoupokojových bytů, a to 38,84 procenta. Naopak velkých rodinných bytů, tedy dispozic 4+kk a větších, je v současné pražské nabídce jen mírně přes desetinu, a to 10,55 procenta.

"Velká nabídka menších bytů je jednoznačně pozůstatkem recese. Před dvěma či třemi roky, kdy byly prodeje nových bytů nejhorší, se v Praze prodávaly v podstatě jen malé byty. Samozřejmě proto, že byly cenově nejdostupnější. Developeři proto tento trend promítli do nově připravovaných projektů a původně větší byty často rozdělili na menší, které jsou na trhu dnes," přiblížil Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva firmy.

Tímto jednoduchým trikem ale podle Korce zaspali dobu. "Dnes už je situace jiná, zákazník je daleko chytřejší a porovnává většinou konečné ceny za metr čtvereční. Takže rozdělením velkého bytu 4+kk za šest milionů na dva menší 2+kk po třech milionech si žádný developer prodejně nepomůže. Naopak, z takových bytů se stanou další ležáky, protože psychologické hranice kupujících jsou jasné za byt 1+kk dají maximálně 1,6 mil. korun a za 2+kk nejvýše 2,6 mil. včetně DPH. Co je dražší, prodá se jen velmi těžko," vypočítal Korec. Jak doplnil, cenově dostupné byty 3+kk a 4+kk jdou v současné době v některých lokalitách na odbyt daleko lépe, než garsonky.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688