Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  18.04.2012 11:06:12

Biotechnologické společnosti a akcie, které mají smysl


“Akcieatrhy.cz“

Většina investorů si představuje sektor s biotechnologickými společnostmi jako velmi rizikový. Pokud se rozhodnou na něm investovat, pak většinou se záměrem spekulovat u jednotlivých firem na to, zda jim určité léky, či jiné produkty projdou u FDA, případně se zaměřují na různé druhy fúzí či akvizic. Je však zřejmé, že se i v tomto odvětví nalézají společnosti, které představují dlouhodobou příležitost pro trpělivější investory.

Human Genome Sciences Inc. (NASDAQ: HGSI) je biotechnologická společnost s ustálenou řadou výrobků. Vedle toho má právě u FDA ve schvalovacím řízení další produkty, které mohou do budoucna pozitivně ovlivnit její hospodaření. Už při dvanácti dolarech se jevila jako zajímavá pro nákup do portfolií investorů s vyšší tolerancí k riziku. Od té doby však akcie ještě prudce klesla, jelikož společnost v minulých hospodářských výsledcích nenaplnila očekávání trhu. Ovšem při současné ceně se jeví jako „nelogické“, nadále jejich levnou cenu ignorovat. Základní fundament společnosti se nemění a její výkonnost rozhodně neklesá rychlostí, kterou korigovala cena jejích akcií.


Hlavním produktem firmy je lék Benlysta. Jedná se o lék proti lupence, který byl schválen v roce 2011 a jednalo se o první změnu FDA v procesech schvalování léků proti lupence. Pro cenu akcií společnosti to znamenalo nárůst z jednoho dolaru ke třiatřiceti. Cena v současné době koriguje většinou právě na základě očekávaných prodejů tohoto léku. Investoři prostě očekávali daleko větší nárůsty prodejů a v současné chvíli se zdá, že s tímto procesem velmi rychle ztrácejí trpělivost.

Celým kamenem úrazu se zdá být v poslední době problém, který zasahuje celý tento sektor. Společnosti jsou schopné téměř pravidelně vyvíjet nové léky, které následně dokonce projdou schválením, ale problém mají se svým postavením na trhu, kde se projevuje jejich zaměření... Znamená to, že jsou velmi úspěšné ve své profesi. Dokáží vyvíjet, ale nedovedou se prosadit na marketingovém poli. Bez prodeje není zisků a bez zisků není na trzích úspěchu.

Důležitým ukazatelem pro investora v tomto sektoru by však měla být funkce a úspěšnost léčby. Human Genome Sciences prokazují vysokou úspěšnost léčby lupenky svým lékem, a dosahují v dalších testech vynikajících výsledků i u léčby poruch souvisejících s onemocněním lupenkou, které se u některých tipů ani neočekávali, což signalizuje poměrně velký prostor pro další prodeje.

Máme však i další ukazatele, které mohou prodeje zvýšit. V první řadě se lék již vydává v širší škále pojištění, než tomu bylo v předchozím období. Objednávky v minulém kvartále šly výrazně nahoru. Povaha lupenky je navíc taková, že ne u každého pacienta se projev léčby ukáže okamžitě, ale dostavuje se s odstupem času. Tak jako tak by výsledky i s ohledem k určitému přemrštění očekávání analytiků nemusely být tak přehnané, a celý výkaz by za první kvartál tohoto roku mohl být výrazně pozitivnější, než v předcházejícím období.

Na trhu s léky s lupenkou má Human Genome Sciences Inc. nebezpečné konkurenty. Jedním z nich je společnost Eli Lilly (LLY), která v současné chvíli vyvíjí svůj hlavní lék proti lupence se zkratkou LY2127399, jenž je již ve třetí fázi studií a měl by být uveden na trh a celkově schválen již v roce 2014. Dále pak vyvíjí Pharma Lupuzor. Tento lék obdržel od FDA zrychlené označení pro schválení a získal zvláštní protokol hodnocení, který signalizuje, že pokud při testech nenastanou neočekávané ukazatele, je prakticky schválen.

Tak jako tak je však velmi pravděpodobné, že si Human Genome Sciences Inc. svou dominantní pozici jedničky na trhu s léky proti lupence udrží. Spíše se očekává, že se Lupuzor představí v roli doplňkové léčby k lékům této společnosti.

Dalším silným konkurentem je společnost Dendreon (DNDN), která již léky na trhu má, ale dlouhodobě se spekuluje nad jejich účinností. Proto by minimálně pro následující období měla být v portfoliu jedničkou právě Human Genome Sciences Inc.

 
Čtěte dále:
Tady dřímá obrovský potenciál, tvrdí nestor z Wall Street o WebMD Health Corp

Dalším ukazatelem pro otevření pozice jsou dlouhodobé spekulace o převzetí majoritního podílu jiným farmaceutickým gigantem. GlaxoSmithKline zvažuje odkup za cenu okolo 25 dolarů na jednu akcii, což je oproti současné skutečně zajímavý rozdíl. Tento předpoklad je však silně spekulativního rázu a nemusí se rozhodně naplnit. Důkazem o nedostatečném zájmu Glaxo o Human Genome Sciences Inc. je ten, že prakticky v zaměření obou společností je propastný rozdíl, Human Genome Sciences Inc. Glaxu v ničem reálně nekonkuruje a pokud se nepodaří dokázat, že o její výrobky je skutečně enormní zájem, nemusí se o ně gigant Glaxo prakticky vůbec zajímat.

Avšak jenom ten dosavadní zájem o giganta o toto odvětví sektoru může predikovat, že potenciál do budoucnosti nese obrovský. Dokonce i odborná veřejnost v poslední době prokazuje nebývalý zájem svůj podíl ve společnosti držet.

Další společnost, která by se mohla objevit ve Vašem hledáčku je Alexion Pharmaceuticals (ALXN), která vyvíjí řadu léků na velmi vzácná onemocnění, kde nemá prakticky žádnou konkurenci. Nehledě na to má ve svém portfoliu nejdražší lék na světě - Soliris. Ten se honosí nejvyššími náklady na roční léčbu jednoho pacienta. Jedná se o léčebný proces za 410.000 dolarů.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688