TNBiz (TN.cz)
Investice  |  17.04.2012 11:55:05

Češi nám závidí moderní zemědělství, řekl polský ministr

VARŠAVA (MEDIAFAX) - Polský ministr zemědělství Marek Sawicki řekl, že zmiňovaný zákaz dovozu potravin z Polska do České republiky je nereálný. České zemědělství navíc není podle Sawického konkurenceschopné, informuje v úterý server wprost24.

Sawického prohlášení je reakcí na snahu jeho českého protějšku Petra Bendla (ODS) o prosazení plošného zákazu dovozu potravin mezi členskými státy EU v případě, že se země nebudou vzájemně informovat o možných problémech.

Konkrétně jde o technickou sůl, která se v některých polských potravinách používala místo soli jedné, a vaječnou moučku s nebezpečnými látkami.

Ministr Sawicki potvrdil dřívější závěry, že vaječná moučka obsahuje jedovaté kadmium, olovo a bakterie E.coli. Podobně jako skandál s technickou solí i tento případ vyšetřuje policie. Bendlova reakce je podle něj přehnaná.

"Jsou to tlaky zevnitř. Češi v zemědělství zaostávají, dnes už tomu našemu nemohou konkurovat. Čeští výrobci bijí na poplach pokaždé, když se na polském nebo německém trhu objeví cokoli špatného," dodal Sawicki.

Jeho náměstek Andrzej Butra v pondělí pro list Gazeta Prawna dokonce řekl, že Češi reagují hystericky.

"Hysterická reakce české strany může vznikat ze strachu před oblíbeností polských potravin u tamních konzumentů," uvedl Butra. "Za pozornost stojí fakt, že do Čech exportujeme potravinářské a zemědělské produkty za více než miliardu eur. Češi jsou třetími největšími odběrateli polských potravin," dodal.

Aféra s technickou solí v potravinách vypukla v únoru. Pět lidí ze tří firem od roku 1999 levně nakupovalo technickou sůl určenou na posyp silnic a prodávali ji se zhruba trojnásobným ziskem jako sůl jedlou. Polští hygienici na začátku března po prvních testech vzorků technické soli uvedli, že sůl sice není jedlá a v potravinářském průmyslu se používat nesmí, zdraví škodlivá ale není.

O škodlivé moučce se veřejnost dozvěděla na začátku března. Do její výroby byly zapojeny dvě firmy. Do vaječné moučky dávaly ty nejlevnější ingredience, z nichž lze moučka vyrobit, včetně potravinářských přísad pro dobytek. Objevil se v ní krmný vápenec, rybí moučka, syrovátka, olej nebo sádlo.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688