iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  17.04.2012 10:39:02

Akciový výhled 17.4.: Akcie tápou kam dál, zato Apple mění směr a výnosy španělských dluhopisů dále rostou (+NWR, KITD)


iPoint.cz

Úvod nového týdne vnesl mezi investory rozpačitou náladu. Trhy hledaly další směr vývoje, když ještě při otevření evropské burzy silně ztrácely v návaznosti na horší data z minulého týdne, ovšem v průběhu dne otočily do kladného pásma a uzavřely smíšeně. Německý DAX přidal 0,63 %, zatímco burzy na periferii ztrácely přes 0,5 %. Euro proti dolaru v úvodu evropské seance oslabovalo až o 0,5 % k úrovni $1,3000. Zde měnový pár EUR/USD našel podporu kupců a v závěru nakonec otočil do plusu a ze svým denních minim přidal až 140 pips. Výnosy španělských desetiletých dluhopisů se vyšplhaly na nová maxima od listopadu minulého roku a i dnes ráno pokračují ve svém růstu nad 6 %.

US obchodování
Též americké indexy pondělní seanci zakončily smíšeně. Při otevření burz akcie nejprve slušně rostly, když byly reportovány lepší maloobchodní tržby s růstem o 0,8 % meziměsíčně při očekávání 0,4 %, ale v průběhu obchodování se optimismus na trzích pomalu vytrácel. Indexy DJIA a Russell 2000 zpevnily až o 0,5 %, zatímco NASDAQ Composite oslabil přes 0,7 % a S&P 500 zakončil bez výraznějších změn kvůli propadům na akciích Apple (AAPL). Ty ztratily více než 4 % na 580 USD, což byl 8. největší pád z indexu S&P 500, když investoři realizovali tučné zisky z předchozích měsíců a na trhu se objevily obavy z možného poklesu tržeb společnosti. Mezi analytiky a investory se začalo mluvit o tom, že nová verze iPadu mezi zákazníky nevyvolala takový zájem a hospodářské výsledky za 2.Q 2012, které společnost oznámí příští týden, nemusí dosáhnout na značně optimistická očekávání. Jedná se o vůbec největší pokles akcií Applu od 19. října 2011. Přes 9 % ztratily akcie největšího výrobce hraček v USA společnosti Mattel (MAT), když hospodářské výsledky investory silně zklamaly. Tržby společnosti za 1.Q 2012 dosáhly pouhých 928,4 mil. USD, přičemž konsensus analytiků tržby odhadoval nad 984 mil. USD. Akcie Mattelu ztratily nejvíce z celého indexu S&P 500 a obchodují se nejníže od začátku února.

Pražská burza
Index PX oslabil o 1,22 % a ztratil nejvíce z celého regionu, když akcie ve SPADu doháněly výprodeje napříč Evropou z konce minulého týdne. Celkový objem zobchodovaných akcií ve SPAD dosáhnul necelých 830 mil. . Za velmi podprůměrných objemů výrazně ztrácely akcie ČEZu (-2,46 %) a Erste Bank (-2,29 %). Volatilnější seancí si prošly akcie NWR, kde byl trh značně ovlivněn zprávy společnosti ohledně dohodnutých cen koksovatelného uhlí a koksu, viz dále. Akcie NWR nejprve rostly až o 1 %, aby vzápětí na to došlo k vybírání zisků, které srazilo cenu do 2% ztráty. Závěrem akcie NWR většinu ztrát umazaly a zakončily jen o 0,39 % níže.

NWR
Společnost New World Resources Plc. oznámila dohodnuté ceny koksovatelného uhlí a koksu pro druhý kvartál kalendářního roku 2012 a zároveň potvrdila svůj výhled tržeb pro rok 2012. Průměrná dohodnutá cena koksovatelného uhlí pro druhý kvartál činí 130 EUR za tunu, což mezikvartálně představuje pokles o 8 %, když mělo NWR pro první kvartál dohodnutou průměrnou cenu 141 EUR za tunu. Průměrná dohodnutá cena koksu je pro druhý kvartál 298 EUR za tunu, což mezikvartálně představuje pokles o 4 %, kdy v prvním kvartálu mělo NWR dohodnutou průměrnou cenu 310 EUR za tunu. Společnost potvrdila celoroční cíle produkce uhlí v rozmezí 10,8 až 11,0 megatun a předpokládaný objem prodejů v rozmezí 10,25 až 10,50 megatun.

KITD
Společnost Kit digital včera po uzavření trhů v USA oznámila, že management společnosti přijal rezignaci předsedy představenstva Kaleil Isaza Tuzmana. Již koncem března Tuzman rezignoval na post CEO. Důvody rezignace společnost nezvěřejnila. Z toho důvodu lze očekávat negativní reakci trhu na oznámenou zprávu.

Pavel Šafařík

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688