TNBiz (TN.cz)
Investice  |  08.04.2012 15:33:46

Ekonomický týden v ČR: Inflace, nezaměstnanost, státní dluh, veletrh a vyhlášení Vinařství roku 2011

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden bude v Česku ve znamení údajů o březnovém vývoji inflace, nezaměstnanosti a o státním dluhu České republiky. Ve čtvrtek pak začne veletrh For Family a bude vyhlášeno Vinařství roku 2011.

Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý zveřejní údaje o vývoji inflace za březen. Tržní konsenzus počítá s meziměsíčním růstem spotřebitelských cen o 0,3 procenta, v meziročním srovnání se podle analytiků inflace zvýšila z únorových 3,7 na 3,9 procenta. V únoru cenová hladina meziročně vzrostla o 3,7 procenta, celková meziroční inflace se tak oproti lednu dále mírně zvýšila. Měnově politická inflace, tj. inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, v únoru rovněž slabě vzrostla na 2,5 procenta, a nachází se tak v horní polovině tolerančního pásma inflačního cíle.

V úterý pak také ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní údaje o březnové nezaměstnanosti. Ta během března podle analytiků, které oslovila agentura Reuters, stagnovala na 9,1 procenta. V únoru míra nezaměstnanosti v ČR vzrostla z lednových 9,1 na 9,2 procenta. Úřad práce ČR ke konci února evidoval celkem 541 685 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 7596 vyšší než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 poklesl o 25 211.

Ministerstvo financí v úterý zveřejní údaje o státním dluhu České republiky ke konci března. V závěru loňského roku státní dluh ČR činil 1,499 bilionu korun, což představovalo mezikvartální nárůst o 42,6 miliardy korun (o 2,9 procenta). Meziročně se státní dluh ČR zvýšil o 155,4 miliardy korun (11,6 %), na konci roku 2010 činil 1,344 bilionu korun.

Ve výstavním areálu v pražských Letňanech pak začne ve čtvrtek čtyřlístek veletrhů For Family. Jak informovala pořadatelská společnost ABF, celkem se představí 530 vystavovatelů. Veletrhy For Family, které zahrnují veletrh pro děti For Kids, veletrh pro plnohodnotný aktivní život For Senior, veletrh chovatelských potřeb pro domácí zvířata For Pets a veletrh volnočasových aktivit a vzdělávání pro náctileté For Teens, se ve výstavním areálu v pražských Letňanech konají 12. až 15. dubna 2012.

Svaz vinařů už ve čtvrtek večer na slavnostním večeru v pražské Lucerně vyhlásí vítěze soutěže o titul Vinařství roku 2011. Ve hře už je jen šest finalistů, všichni pochází z moravské vinné oblasti. Ve třetím ročníku soutěže Vinařství roku 2011 vybralo 20 nominovatelů z celkem 878 vinařských společností šestici, která bude bojovat o titul "Vinařství roku 2011".

"Na rozdíl od jiných vinařských soutěží v České republice si statut soutěže Vinařství roku zakládá na komplexním posuzování vinařských společností tedy nejen na základě kvality vyráběného vína, ale také podle toho, jak svým podnikáním přispívají k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství," přibližuje soutěž Svaz vinařů. Mezi finalisty patří vinaři František a Hana Mádlovi z Velkých Bílovic, společnost Moravíno z Valtic, Vinařství Vladimír Tetur z Velkých Bílovic, Vinařství Volařík z Mikulova, Vinné sklepy Valtice a Znovín Znojmo.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688