TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.04.2012 14:20:05

Žalobkyně navrhla soudu uznání viny Bárty i Škárky z korupce a podmíněné tresty (6.4.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Státní zástupkyně v procesu údajné korupce ve Věcech veřejných (VV) Hana Vrbová navrhla soudu v pátek podmíněné tresty pro obžalovaného z podplácení Víta Bártu i pro poslance Jaroslava Škárku.(nez., dříve VV), obžalovaného z přijetí úplatku.

Bártu žádá žalobkyně uznat vinným z podplácení, jako trest žádá podmínku s dlouhou zkušební dobou. Kromě toho požaduje trest propadnutí 670 tisíc korun, které tvoří součet údajných úplatků a jsou uloženy v soudní úschově. Vzhledem k trestním sazbám by navrhovaný trest pro Bártu vycházel na zhruba 2,5 roku vězení s podmíněným odkladem, Škárkův trest by představoval přibližně 1,5 roku vězení podmíněně odložených na 2 roky. Podle státní zástupkyně pak způsob řízení VV potlačoval demokratické principy.

Motivem uplácení byla podle žalobkyně jednoznačně snaha ovládat celé dění ve straně, kde vznikla animozita mezi šéfem poslanců VV Bártou a bývalou poslankyní Kristýnu Kočí.

Poté se slova ujal obhájce Bárty Oldřich Chudoba, který se více než hodinu vyjadřoval k řeči státní zástupkyně. Postupně odmítl všechny argumenty, kterými Vrbová podepřela obžalobu z podplácení. Zpochybnil i motiv, podle advokáta Bárta neměl z půjčování peněz svým kolegům žádný prospěch. Vystoupení Chudoby pokračovalo i po přestávce, kdy navrhl pro svého klienta zproštění obžaloby s tím, že skutek obsažený v obžalobě se vůbec nestal. Dále uvedl, že se shodne "s ústavními činiteli v této zemi v názoru na paní Kočí, že se u ní projevuje bájná lhavost."

"Cílem Kočí, Škárky, Humla a Maršálkové bylo rozštěpení klubu VV, potřebovali sedm a více osob. Prostředkem k dosažení tohoto cíle byla půjčka od pana Bárty. Tato skupina neváhala využít represivních prostředků trestního práva," dodal Bártův advokát.

Po poledním přerušení procesu se slova ujal advokát Škárky Jan Blažek, který rovněž požádal o zproštění obžaloby.

Předposlední vystoupil sám Vít Bárta, který se necítí být vinen. "Já vím, že se nemám koukat přes rameno, ale pan Škárka si po celou dobu závěrečné řeči státní zástupkyně googlil své jméno. Jako by ho ani nezajímalo, jak soud dopadne, ale chtěl si z procesu udělat tiskovou konferenci a kydat velké množství nepravostí na mou osobu," prohlásil Bárta.

Michal Hrbek, hrbek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688