TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  04.04.2012 10:35:06

Čermák (ČSOB): Předčasné volby by trhy tentokrát politikům už netolerovaly

PRAHA (MEDIAFAX) - České finanční trhy domácí politickou scénu v minulosti prakticky zcela ignorovaly, nyní je ale zlá doba a trhy tak jsou k politické nestabilitě méně tolerantní. Podle analytika ČSOB Jana Čermáka by se tak ČR kvůli předčasným volbám mohla dostat pod tlak finančních trhů.

Podle Čermáka je těžké odhadnout, zda je současná hrozba koaličních Věcí veřejných opět jen bouří ve sklenici vody nebo je osud vládní koalice tentokrát zpečetěn. "Každopádně výroky, které tentokrát zazněly na adresu VV od premiéra Petra Nečase (ODS) a místopředsedy koaliční TOP09 Miroslava Kalouska byly poměrně tvrdé, což samozřejmě snižuje prostor pro to, aby si koaliční strany opět padly do náručí. Možná, že tedy nejde jen o tradiční koaliční tanečky, ale o reálnou hrozbu, že tato země bude mít vládu v demisi," hodnotí aktuální situaci analytik Čermák.

V takovém případě se pak podle něj jako jedna z velmi vážných variant jevila i možnost předčasných voleb - mimo jiné i proto, že díky novele ústavy z roku 2009 se český parlament dokáže snadněji rozpustit. Postačí, když pro rozpuštění sněmovny zvedne ruku třípětinová většina a prezident má povinnost do 60 dní vypsat nové volby.

Čermák připomenul, že bylo v zásadě pravidlem, že české finanční trhy domácí politickou scénu prakticky zcela ignorovaly. "Časy se však mění - doba je zlá. Trhy jsou v posledních dvou letech daleko méně tolerantní k politické nestabilitě. Stává se tudíž, že i země s relativně zdravými fundamenty se může dostat vinou politické nejistoty pod tlak finančních trhů, který se nejvíce manifestuje v růstu kreditních prémií u vládního dluhu dotyčné ´nestabilní země´," upozornil Čermák.

Příkladem takového vývoje z poslední doby by podle něj mohly být třeba Belgie či Slovensko. "V prvním případě trhy dlouho tolerovaly fakt, že země nemá vládu. V momentě, kdy se však krize uvnitř eurozóny začala stupňovat, absence vlády se negativně projevila a rizikové marže začaly růst. Slovensko si pak vstřelilo vlastní gól loni na podzim, kdy otázka podpory pro euroval položila vládu. Z šoku předčasných voleb se slovenské vládní dluhopisy dosud nevzpamatovaly a Slovensko dokonce na čas zcela ztratilo přístup na kapitálové trhy," upozornil Čermák.

"Aniž bychom chtěli předčasně malovat čerta na zeď a říkat, že varianta předčasných voleb automaticky přinese výprodej koruny a nárůst rizikových přirážek u českého dluhu, považujeme za důležité varovat, že dočasná politická nejistota nemusí tentokrát projít bez povšimnutí trhů a může státu, domácnostem i firmách přinést dodatečné náklady," varoval Čermák.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688