Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  03.04.2012 10:28:41

Komoditní vítězové a poražení za 1Q12: cena benzínu roste, zemní plyn padá

První čtvrtletí roku 2012 je u konce a tak se podívejme na vítěze a poražené uplynulých tří měsíců. Bylo to období, kdy vývoj určovalo geopolitické riziko, obavy z vývoje státních dluhů a rozporuplné známky ekonomického pokroku z různých regionů. Zatímco akciový trh v USA míří vzhůru a dosahuje úrovní, na kterých byl před pádem Lehman Brothers, Evropa stagnuje a asijské ekonomiky se začínají obávat dopadů  stále viditelnějšího čínského zpomalení.

Dva hlavní komoditní indexy vykázaly celkově slabé týdenní zisky, protože výkonnost během března trpěla. V březnu bylo zjevné, že Čína, která reprezentuje více jak 40 procent světové spotřeby a podílí z více jak 50 procent na růstu globální spotřeby, evidentně zpomalila. Index S&P GSCI přidal 1,7 procenta díky tomu, že z 68,4 procent je zde zastoupen energetický sektor - mimo zemního plynu - zatímco širší index DJ-USB ztratil 2,9 procenta díky celkově slabému výkonu v zemědělství a díky 11 procentní účasti ve dvou největších poražených, v kávě a zemním plynu.

 

Spekulanti přeskupují pozice

Hedžové fondy a ostatní spekulativní obchodníci vstupovali do roku 2012 s malým počtem spekulativních pozic, které při poklesech na konci roku 2011 redukovali.  Geopolitické napětí rostlo a obavy z vývoje vládních dluhů polevily, Zemědělské oblasti byly zasaženy suchem. Tito investoři tedy začali přeskupovat dlouhé pozice a během čtvrtletí téměř zdvojnásobili expozici, což pomohlo cenám růst. Z deseti komodit z největšími spekulativními pozicemi je polovina energetických, z těch ostatních největší změnu zaznamenaly sojové boby.

 

Cena benzínu podražila o více jak čtvrtinu. Růst podporují rostoucí ceny ropy a snížená kapacita rafinérií na severovýchodě USA, kde nebyli schopní přenést rostoucí náklady na ropu do cen benzínu pro spotřebitele. Maloobchodní cena benzínu nicméně během uplynulého čtvrtletí vzrostla o 20 procent a čím dál více se blíží psychologické hranici 4 dolarů za galon. S blížícím se létem trh čeká, že cena dále poroste, protože tehdy vrcholí motoristická sezóna. Téma ceny benzínu tak bude velmi ožehavé zvláště v souvislosti s americkými volbami, které budou během pár měsíců. Pro znovuzvolení prezidenta Obamy tak může toto téma představovat pořádný oříšek.

 

Zemní plyn pokořil dosavadní dno, ztratil 29 procent a dosáhl nejnižší hodnoty za více jak 10 let, protože produkce břidlicového plynu navyšuje zásoby v systému, kde poptávka byla díky vyšším zimním teplotám slabá.

 

Ropa se na obou stranách Atlantiku vyvíjí odlišně. WTI zaostává za Brentem o téměř 10 procent, což vyústilo v rekordní spread ve výši téměř 20 dolarů. Důvody slabého vývoje WTI jsou všeobecně známé a s klesající světovou produkcí a výpadkem dodávek u hlavních i menších producentů odráží správnou cenu ropy typ Brent.

 

Ropa Brent uvízla okolo 125 dolarů za barel, přičemž dále pokračují rozhovory ohledně uvolnění strategických rezerv a uklidňování Saúdské Arábie, které má ovšem na ceny pouze omezený dopad. Vyšší ceny s sebou nesou riziko zpomalení světové poptávky, protože spotřebitelé sníží výdaje. To zatím bránilo cenám v dalším růstu i přes klesající íránský export

 

Průmyslové kovy od začátku roku silně rostly díky očekávání silné poptávky v kombinaci s problémy na straně nabídky, které spustily zaměstnanecké spory a nepřízeň počasí. Recese v Evropě a nižší předpoklad růstu v Číně však další růst zarazil a poslední měsíce se tyto komodity obchodovaly do strany. Měď však dokázala přidat úctyhodných 11,3 procent a londýnský index kovů přidal 7,3 procent.

 

Zlatu a stříbru se v uplynulém čtvrtletí dařilo, především stříbru, které skočilo mezi třemi nejlepšími. Zlato minulý týden opět rostlo v naději na další americké stimuly a cena dosáhla téměř 1700 dolarů, než začala opět klesat. Po silném vstupu do nového roku bylo zlato zasaženo několika vlnami snižování rizika ze strany hedžových fondů, které hledaly lepší příležitosti. Investice v ETF fondech zůstávají stabilní, i když jsme v březnu viděli drobný pokles. Technicky se zlato obchoduje těsně nad důležitou podporou ve výši 1639 dolarů, což je křivka 55denního klouzavého průměru. Tato křivka byla během uplynulých deseti let prolomena jen párkrát a týdenní závěr pod touto úrovní by mohl signalizovat další pokles, ačkoliv jak ukazuje i graf níže, pokaždé se cena dokázala rychle vrátit zpět.

 

Korekce na obilninách v očekávání vládních reportů

Kukuřice a pšenice utrpěly před důležitými zprávami z amerického Ministerstva zemědělství velké ztráty. Report odkryl kvartální zásoby a osevní záměry farmářů pro nacházející sezonu. Ministerstvo trh zmátlo, což patrně vedlo ke snížování rizika. Nedávné příznivé počasí také dává více příležitostí, co zasít. Sojové boby jsou díky vysokým cenám atraktivní, ale protože se sejí později, je možné, že si farmáři vyberou kukuřici.



Sojové boby i nadále s podporou

Nakonec vyšlo najevo, že překvapení se nekoná, zejména když zásoby všech tří sklizní poklesly více než se čekalo  a pšenice i sojové boby byly osety na menších plochách. Osev kukuřice je nejvyšší za posledních 75 let, což činí novou úrodu citlivější vůči ostatním.  Nízká osevní plocha u sojových bobů bude podporovat vyšší cenu i přes to, že tato již tento rok přidala 14 procent. Nebezpečím je, že report byl sestavován více jak před měsícem, takže od té doby někteří farmáři mohli změnit plány, což se pozná až s pozdním jarem. 


Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank


 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688